Recension: Dyens, Dominique; Smitning; 2009

SmitningJag gick förbi bokförlaget Sekwas monter på bokmässan och köpte lite böcker. De ger ut böcker av franskspråkiga författare och jag passade nu på att läsa Smitning av Dominique Dyens eftersom jag har kommit fram till Frankrike i min EU-utmaning.

Anne Duval är 36 år och singel trots, eller på grund av, att hon hela tiden förbereder sig för att träffa den rätta. Hon är mitt i karriären men på helgerna är hon ensam. Allteftersom berättelsen kommer framåt, blir Anne konstigare och konstigare. Hon skriver tillslut in sig på en psykiatrisk klinik. Samtidigt får vi följa historien ur psykiatrikerns synvinkel och när boken närmar sig slutet hopar sig frågorna om vem som är vem och vem som egentligen gjorde vad.

I början visste jag inte vad jag skulle tycka om boken. Det var ett intressant porträtt av Anne, men hon var helt förfärlig som person. Hennes liv nystas upp och vi får förstå att hon verkligen inte haft det så lätt alla gånger. Men sedan kom trasslet. När hon lämnar över sig själv till en psykiatrisk klinik får vi veta att hennes läkare skriver en bok om hennes historia. Hur kan han veta så mycket och vem var hon egentligen? Fanns hon på riktigt eller bara i läkarens fantasi? Det var ett skruvat slut på en bok jag inte riktigt visste vart den skulle ta vägen. Det är ett fantastiskt romanbygge som kräver huvudet på helspänn och det var nog den märkligaste historia jag har läst. Helt klart häftig läsning!

Läs mer: Adlibris, Bokus, SvD

Bloggare: Enligt O, Bak Bok Mat, Fiktiviteter, BokstödetBoktoka, Kulturbloggen

2 kommentarer

 1. Jag håller med dig om att det är en speciell upplevelse att läsa Smitning. Jag upplevde den som svår att greppa tag i men tyckte ändå om den. Speciell helt enkelt 🙂
  (Mitt inlägg om boken: http://laserskan.blogspot.se/search/label/Dominique%20Dyens?m=1)

   • Hanna7 december, 2014 kl. 07:41
    Författare
   • Svara

   Egentligen tycker jag inte riktig om när allt inte är som man tror, men jag gillade den också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.