Recension: Kristeva, Julia; Samurajerna; 1990

SamurajernaJulia Kristeva är psykoanalytiker och lingvistiker, verksam i Paris. Hon är född i Bulgarien, men hon ses som en fransk filosof och feminist. Samurajerna är en självbiografisk nyckelroman.

Boken handlar om Olga kommer från Bulgarien till Paris 1966 och har stora likheter med Kristevas eget liv. Olga dras in i vänsterkretsar vid universitetet och boken sträcker sig fram till 1988. På 70-talet gör Olga en resa till Kina där hon engagerar sig för de kinesiska kvinnorna. Hennes uppväxt i Bulgarien gör att hon har en lite mer nyanserad bild av vänsterrörelsen i Frankrike.

Jag fick lite Simone de Beauvoir-känsla av Samurajerna. Den var alldeles för teoretisk och svår för min smak, precis som jag tyckte om Mandarinerna. Jag borde inte läst boken på tunnelbanan utan snarare i ett långsamt tempo utan störning från annat håll, men så läser inte jag böcker längre. Det är helt enkelt inte min grej. Jag har varit nyfiken på Kristeva ett tag, men i min livssituation just nu orkar jag inte med för teoretiska resonemang. En bok läst vid fel tillfälle, men frågan är om det någonsin hade blivit en rätt tid.

2 pingar

  1. […] « Recension: Kristeva, Julia; Samurajerna; 1990 […]

  2. […] Blaga Dimitrova – The last rock eagle Julia Kristeva – Samurajerna […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.