Recension: Beauvoir, Simone de; Marcelle; 1979

MarcellePrecis när jag ska börja recensera noveller till min franska novell-lördag ger Novellix ur Simone de Beauvoirs Marcelle. Det var ju för bra för att vara sant och avslutar denna novell-lördags med den allra främsta.

Marcelle är en mycket intelligent ung dam som inte finner så mycket sällskap hos sina jämngamla kamrater. Hon kommer från en bättre bemedlad familj och när hon börjar på universitetet ansluter hon sig till en grupp som ska jobba för social rättvisa. Där träffar hon en ung poet som hon tillslut gifter sig med. Marcelle är uppväxt i ett kristet religiöst hem och hon skäms något så fruktansvärt för att hon njuter av sex med sin man. Tillslut knakar äktenskapet i fogarna för Marcelle upptäcker att maken gift sig med henne för pengarnas skull och att han inte alls är någon lovande poet.

I den här novellen har Simone de Beauvior in många feministiska diskussioner; religionens påverkan, äktenskapet, pengar och framförallt sex. Det kan naturligtvis kännas lite som att allt skulle få vara med på novellens dryga trettio sidor, men jag tycker ändå att det är en bra novell med bra flyt. Marcelle är inget offer, trots sin många gånger aningslösa attityd. Hon tar sig i kragen varje gång hon stöter på motgång och så gör hon även i slutet. Bra där de Beauvior!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Novellix

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.