Recension: Rudberg, Denise; En andra allians; 2020

En andra alliansDen andra delen i Denise Rudbergs serie om tre kvinnor under andra världskriget har kommit ut. En andra allians är en fortsättning på Det första chiffret och vi får återigen träffa Signe, Elisabeth och Iris som jobbar för underrättelsetjänsten. Boken är utgiven på Forum och är den andra delen i serien Kontrahenterna. Jag lyssnade på boken uppläst av fnatastiska Anna Maria Käll.

I En andra allians är det vinter och extremt kallt. Det är slutet av 1940. Sverige är fortfarande inte indraget i kriget, men tyskarna ligger på och sympatierna är blandade bland dem som boken handlar om. Iris har säkerhetstjänsten i hälarna eftersom henne syster är förlovad med en tysk flygkapten. Elisabeth lider av familjens krav på att hon ska finna sig en make. Hon vill bara leva sitt eget liv. Signe tycker om att vara Nils Svartströms hushållerska samt att arbeta för försvaret. I den här boken lider hon av en fruktansvärd åkomma i magen, som hon förstår kommer att kosta henne jobbet. Samtidigt håller deras grupp på att komma på en prototyp som ska gör att de kan spionera på tyskarna.

Precis som Det fösta chiffret så kände jag att huvudstoryn om prototypen och Sveriges inblandning i kriget kom i skymundan. Det är ingen handling som leder historien framåt. Istället är det karaktärerna som gör hela historien. Tidigt förstår en 2020-talsmänniska att Signe lider av endometrios och det var den historien som var mest spännande att följa. Elisabeths liv var i den här boken inte riktigt lika intressant, även om det lockade en aning till läsning. Iris kom lite grann bort i den här boken, men jag gillar verkligen henne så jag hoppas på att vi får läsa mer av henne i kommande bok.

Sammanfattningsvis kan jag säga att det är en mycket fin bok med spännande personporträtt, men att handlingen inte riktigt kommer fram. Det är mer tre kvinnor i Stockholm under andra världskriget, än en berättelse om livet i underrättelsetjänsten. Det är inget fel i det, men boken marknadsförs lite som något annat och jag skulle gärna ha mer av den delen också. Jag ser mycket fram emot tredje boken då jag såklart vill veta hur det går för Signe, Elisabeth och Iris.

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 pingar

  1. […] som skrivit om boken: Feministbiblioteket, Lotta Olsson (Dagens Nyheter), Johannas deckarhörna – se fler på […]

  2. […] som skrivit om boken: Feministbiblioteket, Lotta Olsson (Dagens Nyheter), Johannas deckarhörna – se fler på […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.