Årets världsböcker enligt Instagramkontot Årets världsböcker

Årets världsböcker

Årets världsböcker heter ett nystartat Instagramkonto som igår utsåg de åtta mest läsvärda böcker från världslitteraturen. Så roligt initiativ! Jag tänkte på förhand att jag nog läst ett par av böckerna, konstigt vore det annars. Här skriver jag om det böcker som de valde ut och mina kommentarer.

  1. Ett halvt liv av kärlek av Eileen Chang (Kina) från Atlantis: Den här boken har jag läst och jag fullkomligt älskar den! Bra val att ha med på listan med andra ord.
  2. Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata (Japan) från Lind & co: Den här boken finns på min att-läsa-lista och nu flyttas den lite högre upp.
  3. Det som väntar mig av Parinoush Saniee (Iran) från Ordfront: Den här har gått mig förbi, men nu när jag läser om den tycker jag att den låter oerhört spännande.
  4. Eva ur spillrorna av Ananda Devi (Mauritius) från Tranan: Ytterligare en bok jag har tänkt att läsa. Författaren är någon jag har haft span på ett tag då det känns lite trist att Mauritius i min jorden runt-utmaning representeras av en vit man.
  5. Min syster seriemördaren av Oyinkan Braithwaite (Nigeria) från Lind & co: Den har jag läst! Jag tyckte om den, även om titeln nog var bättre än själva boken. Skruvad på ett roligt sätt och spännande med en bok från Nigeria som inte handlar om landets historia.
  6. Längs den lila linjen av Deepa Anappara (Indien) från Polaris: Ytterligare en bok som jag inte hört talas om, men den kommer direkt upp på att-läsa-listan.
  7. Om dom vänder sig mot oss av Fatimah Asghar (Pakistan/USA) från It-lit: En dikt bok jag läst och som jag tyckte om.
  8. Att skörda ben av Edwidge Danticat (Haiti) från Tranan: En bok jag tänkt läsa länge. Har läst en novell av författaren och är mycket sugen på att läsa en hel roman!

Är det inte fantastiskt att alla på listan är kvinnor? Det glädjer en feministisk världsläsare som mig. Inte för att jag har något emot manliga författare, men det är roligt att se att det är böcker av kvinnor som slår igenom och översätts. Genom historien har det ju som bekant mest varit män som gjort det. Det är inte heller bara Tranan som är representerat som förlag, vilket också är roligt. Det känns bra att flera förlag satsar på icke västerländsk litteratur.

Jag hade hoppats på att Nora Ikstrenas bok Modersmjölken hade kommit med, då jag tycker att den både var fantastiskt och även representerar en region som behöver lyftas fram mer. Det finns mycket fin litteratur från Baltikum  och i synnerhet Lettland.

Jag hoppas att kontot blir långvarigt och fortsätter att uppmärksamma världslitteratur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.