Månadens skaraborgare: Estrid Ericson

Dagens dam Estrid Ericson

Juni månad i Skaraborg kvinnokalender är den i Hjo uppvuxna Estrid Ericson, grundaren av Svenskt Tenn. Har man haft en mormor och morfar från Hjo så känner man till Estrid Ericson. Skaraborgs kvinnokalender är gjord av Maria Persson, @dagensdam på Instagram (bild) och Nils Hjort, @idagihistorien på Instagram (text). Min text bygger på Nils Hjorts, Wikipedia och Svenskt Tenn.

Estrid Ericson flyttade till Hjo som spädbarn och hennes far tog över stadshotellet. Efter realexamen flyttade hon till Stockholm för att läsa mönsterdesign och sedan få en anställning på Svensk slöjdförening. Hon lärde sig branschen, skapade sig ett kontaktnät och gjorde tenn till ett material på modet.

1924 öppnades butiken Svenskt Tenn och några år senare flyttade den till dess nuvarande placering på Strandvägen i Stockholm. I början jobbade Estrid mest med att designa saker i Tenn och hon samarbetade med många kända designers, däribland Joseph Frank. Estrids estetik låg i linje med de radikala arkitekter som introducerade funkisen i Sverige, Estrid blev dess skickligaste inredare.

Vi har alla sett hennes elefantmönster och till och med vi har sådana kuddar i vårt hem. Estrid Ericson känner jag väl till och vet att Hjo är stolta över att hon växt upp där och ligger begravd på Hjo kyrkogård. När jag var på gravplatsen för att lägga blommor på min mormors grav tittade vi även till Ester. Min moster visste var den fanns, då hon alltid passar på att besöka den när hon är på kyrkogården.

Estrid Ericsons grav

Estrid Ericsons grav

1 kommentar

  1. Vad kul att se en till bokblogg 🙂 Jag har också skaffat en blogg nu efter att ha drivit instagramkontot Kategoribok ett år.
    Välkommen och kika in – https://nouw.com/kategoribok 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.