Recension: Rudberg, Denise; Det första chiffret; 2019

Det första chiffretDenise Rudberg har skrivit många deckare och böcker om livet i överklasskretsar. Nu är hon ute med en bok som skiljer sig lite, nämligen en bok om kvinnor som arbetar under andra världskriget. Det första chiffret är den första i en tänkt serie, Kontrahenterna, och bok nummer två kommer våren 2020. Böckerna ges ut på bokförlaget Forum.

Tre kvinnor, en tre helt olika bakgrunder, upptäcks för sin matematiska begåvning. Det är estniska Iris som flytt med sina söner, frireligiösa Signe som flytt kraven på att gifta sig med sin systers änkeman och Elisabeth som är överklasstjej från Östermalm. Signe är den av dem som är mest förvånad över sin begåvning, men de finner sig alla väl i den hemliga militära gruppen som ska avslöja hot från Tyskland. De lever liv som fria kvinnor i Stockholm och blir vänner.

Jag tyckte om Det första chiffret. Jag gillade personerna och storyn, men jag tyckte boken var lite ofullständig. Jag vet att det är första delen i sen serie, men jag kände mig lite snuvad på konfekten. Det som var denna bok stora händelse gick lite väl fort över och det kändes som att hela boken bara var en introduktion till vad som komma skall. Nu låter jag kanske hemskt kritisk, men jag lämnades med en känsla av att jag hade önskat att jag samlat hela serien i en hög och sedan sträckläst.

Som sagt, jag tyckte mycket om personerna och huvudstoryn och det är ändå det viktigaste. Jag kommer absolut att läsa nästa bok, för Denise Rudberg fångar mig i historien om de tre kvinnorna. Jag vill veta nu hur det går för Iris, Signe och Elisabeth och det ska ses som ett gott betyg! Vad jag vet är boken också historiskt verklighetstrogen och hon ska ha tagit avstamp i sin egen släkthistoria. Spännande!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.