Bredvidläsning: Efterliv av Abdulrazak Gurnah

EfterlivJag har då äntligen läst förra årets nobelpristagare i litteratur, Abdulrazak Gurnah. Jag valde Efterliv eftersom det är den boken vi ska läsa i min bokcirkel Läsa jorden runt. Den kom som ljudbok efter årsskiftet så jag valde att lyssna på den. Alexander Saltzinger står för uppläsandet. Boken är utgiven på Albert Bonniers förlag i samarbete med Celanders förlag, som tidigare gett ut Abdulrazak Gurnah.

I bokens centrum står Afiya och Hamza, även om historien börjar med andra personer. Afiya räddas av sin dittills okände bror från sina fosterföräldrar som behandlar dem som slav. En dag säger han att hon måste tillbaka för att han tänker gå ut i krig. När hennes styvfar slår henne sönder och samman, tar hon sin flykt till bordens vän, som tar hand om henne. Brodern återvänder inte när kriget tar slut och istället får familjen en inneboende som också varit med i kriget, Hamza.

Jag tyckte om boken, men kanske inte mer än så. Länge tyckte jag mycket bra om den, men mot slutet blev jag irriterad. Dessutom kunde jag inte släppa detta med att en bror som finner sin syster i ett fasansfullt hem, lämnar tillbaka henne där för att själv gå ut i krig. Jag fick aldrig något svar på varför han gjorde så. Det liksom låg i luften genom hela boken att jag skulle få det, men icke. Det var en stor besvikelse.

Det var spännande att läsa om 10-50-tal i Tanzania och kolonialtiden och olika krig, men kärlekshistorien som stor i centrum i boken är lite platt. Den skulle kunna vara mycket mer levande och eldig, med tanke på att författaren verkligen har försökt att skildra en sådan relation. Han lyckas definitivt inte. Dessutom är Afiya en blandning av för präktig och försök till passionerad. Det sistnämnda kommer inte fram i känsla, bara i ord.

Ok, nu lät jag lite väl negativ för boken är trevlig och jag tyckte om att läsa den. Kanske kände jag inte riktigt att det var en nobelpristagare jag hade i händerna. Jämfört med Olga Tokarczuk som jag nytt läst, så är det ju inte i närheten av lika bra. Jag ser fram emot att diskutera boken med min bokcirkel och bland annat Carina som INTE tyckte om den. Det blir spännande!

1 ping

  1. […] tippa pristagare. Jag gör det därför i lite mer svepande ordalag. Förra året gick priset till Abdulrazak Gurnah, med rötterna i Tanzania och som dessutom skriver mycket om det landet, så jag gissar att […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.