Nobelpriset i litteratur: Vem får priset 2022?

Nobelpeng

Idag tillkännages vem som får Nobelpriset i litteratur 2022. Det kommer med största sannolikhet inte att bli Margaret Atwood hur gärna vi än vill. Det kommer inte heller att bli Assia Djebar eller Nawaal el Sadawi, för de har båda hunnit avlida innan det var deras tur (eller deras tur var det många gånger under deras livstid, men de fick de inte i alla fall).

Jag gissade rätt 2015 när Svetlana Aleksijevitj fick priset (ja, ni har väl hört den förut). Det känns lite som once in a lifetime så jag blir oerhört osäker varje år när jag ska försöka tippa pristagare. Jag gör det därför i lite mer svepande ordalag. Förra året gick priset till Abdulrazak Gurnah, med rötterna i Tanzania och som dessutom skriver mycket om det landet, så jag gissar att akademin kanske tänker att de uppfyllt ovanliga länder-kvoten för ett tag.

Jag tänker också att det kanske borde vara en kvinna, men för att inte bli fast i vartannat-års-loopen kanske de överraskar med en man (det går ju ABSOLUT INTE att överraska tvärt om). Jag skulle bli glad om det blev Ljudmila Ulitskaja (fast hon är ryska, kan vara känsligt), Dubravka Ugrešić, Jamaica Kincaid eller Han Kang. Jag skulle kunna leva med att Sofi Oksanen eller Chimamanda Ngozi Adichie fick det också, även om jag tror att det är lite tidigt.

Den kanadensiska författaren Anne Carson toppar många spelsajter. Jag har inte läst henne, men tycker att det vore ett trevligt alternativ än någon av alla män som också ligger i topp. Hur som helst och vem som än får det hoppas jag att jag blir positivt överraskad. Vem hoppas eller tror du att det blir?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.