Recension: Tokarczuk, Olga; Styr din plog över de dödas ben; 2009

Styr din plog över de dödas benJag vill så gärna älska Olga Tokarczuk, men hur mycket jag än älskar henne som person, har hennes böcker inte rikgit nått mitt hjärta. Jag provade med Styr din plog över de dödas ben, som alla lovordat och tänkte att det får bli hennes sista chans. Boken finns numer på pocket och den är utgiven på Albert Bonniers förlag.

Janina Duszejko lever i en avfolkad by i södra Polen, på gränsen till Tjekcien. Hon och hennes granne hittar en annan granne död på golvet hemma och de tar hand om honom och ringer polisen. Mannen har en rådjusklöv nedstucken i halsen. Efter grannens död, börjar en serie mord i den lilla byn med högt upp satta män som offer. Janina vet att hon ses som en toktant, men hon försöker ändå sprida sin teori, att djuren hämnas på människorna. Offren är nämligen jägare.

Styr din plog över de dödas ben är en annorlunda deckare i en för mig minst sagt annorlunda miljö. Vi får levande och fina miljöbeskrivningar från Polen och det lilla samhälle där boken utspelar sig. Det är också en stor tragik som ligger över hela boken och jag funderade hela tiden vart boken var på väg och hur illa det var. Det var en medryckande bok, som du nog inte främst ska läsa för deckarhistorien. Boken är så mycket mer än så.

Jag fångades mest av den ensamhet som omgav Janina och hur hon försökte navigera sig i ett samhälle som inte alls är anpassat efter hennes ideal. Hon lever nära djur och natur och anser att jakt är lika med mord. Hon sörjer också sedan länge försvunna hundar, som hon aldrig återfunnit. Jag tycker att Olga Tokarczuk kan vara lite svår att läsa, men Styr din plog över de dödas ben är ett undantag och jag tog boken till mitt hjärta direkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.