Dagens EM-böcker: Grupp B

Då är det dags för böcker från länder i Grupp B. Tipset om EM-böcker har jag fått från Enligt O.

Holland
Jag har läst Passionsfrukten och Lisas andetag av Karel Glastra van Loon där jag minns att jag gillade den första men inte den andra. Annars är det lite dåligt med holländsk litteratur för mig. Jag har läst Barbara Voors, som är till hälften holländska, men uppväxt i Stockholm. Hennes bok Syster min utspelar sig delvis i Holland. Jag har inte läst Anne Franks dagbok, vilket är oerhört pinsamt (jag har dock varit i hennes hem i Amsterdam). Den ska genast lånas från biblioteket, läsas och recenseras här!

Danmark
Det lider ingen brist på litteratur från Danmark här eller i mitt övriga liv. Jag har tidigare skrivit om tre danska författare som jag gillar tidigare; Hanne-Vibeke Holst, Lise Nørgaard och Ole Lund Kirkegaard. Jag har läst danska på universitetet och där läste jag Peter Høegs Fröken Smillas känsla för snö på originalspråk.  Vilka andra böcker vi läste har jag svårt att minnas (förmodligen för att jag lånade dem och inte köpte dem). Suzanne Brøgger är en annan stor dansk feminist som jag har läst. I min Norden-utmaning ska jag läsa Holsts senaste som jag tänkte inhandla på flygplatsen i Köpenhamn om den finns där. Jag kommer att försöka hitta fler danska feminister att läsa.

Tyskland
Tyskland är inte heller ett land som det är svårt att hitta litteratur ifrån. Dessutom har jag läste tyska på universitetet. Såklart har jag läst massor om andra världskriget och som jag nämnt tidigare har jag även läst massor om Baader-Meinhof-ligan. Kända tyskar jag läst på originalspråk: Berthold Brecht, Gerards Hauptmann, Goete och Gotthold Lessing. Andra tyskar jag läst och gillat är Patrick Süsskind, Ingrid Noll och Thomas Brussig. Det enda jag saknar är tyska feminister att recensera här. Och det ska väl inte vara helt omöjligt att hitta?

Portugal
Här kommer ett land som inte är så outforskat från min sida. Jag har läst José Saramagos Blindheten i mitt nobelpristagarprojekt, men jag tror ta mig tusan att det stannar där. Böcker som har anknytning till Portugal vet jag inte heller om jag har läst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.