Lagerlöf, Selma; Spökhanden; 1898

SpökhandenBokförlaget Novellix ger ut noveller i nytryck. De kostar inte många kronor och är perfekta godnattsagor för den litteraturintresserade. Jag har alltid velat hitta någon intressant bok av Selma Lagerlöf med feministisk vinkel, men trots att hon var kvinnosakskvinna har hon skrivit mest annat. Novellen Spökhanden är dock en berättelse med klart feministiskt tema.

Ellen bor tillsammans med två äldre damer i ett, för henne, fängelse. Hon är förlovad med en man som är läkare. Hon är psykiskt labil och när novellen börjar har hon fått ett anfall och ligger till sängs och ser syner (en spökhand). Fästmannen är besvärad men går hem till henne för tala henne till rätta. Då berättar hon att vad som tynger henne är att hon inte älskar honom utan bara vill gifta sig med honom för att komma bort från fängelset. Han, som inte heller älskar henne utan behöver en fru, blir ledsen och när han får veta sanningen blir hon mer åtråvärd. De förenas i en ny relation byggd på verkliga känslor.

Selma Lagerlöf var engagerad för kvinnors rättigheter och därför är jag ganska säker på att hon ville skildra den orättvisa som fanns mellan könen i slutet på 1800-talet. En kvinna hade ingen frihet och novellens Ellen vet att enda sättet att komma ifrån hemmet är att gifta sig. För henne är det ett bättre alternativ att ha en man hon inte älskar eftersom han är åtminstone borta några timmar varje dag till skillnad från systrarna som tar hand om henne. En kärnfull och välskriven novell kan vara en fantastisk upplevelse. Detta är en sådan novell.

Novellen publicerades första gången i tidskriften Idun 1898.

2 pingar

  1. […] Spökhanden av Selma Lagerlöf: Jag läste den novellen i somras och tyckte om den. De handlade om en kvinna instängd hos sina vårdnadshavare som såg syner, en spökhand, och blev deprimerad för att hon inte älskade den hon skulle gifta sig med. Novellen slutade lyckligt med att de fann varandra och byggde en ny relation på kärlek och verkliga känslor. […]

  2. […] Boye: Ella gör sig fri Selma Lagerlöf: Spökhanden, En riktig författarhustru Ann-Charlotte Leffler: Familjelycka Frida Stéenhoff: Den smala vägen […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.