Boye, Karin; Ella gör sig fri; 1940

Ella gör sig friElla gör sig fri är en novell som är utgiven i nytryck på Novellix förlag. Ursprungligen publicerades den i novellsamlingen Ur funktion 1940.

Ella är gift med Arvid som är en riktig typ. Han förnedrar henne och skriker åt henne att hon är äcklig. En dag tar hon sig hem till sin mor för att få stöd, men modern har inget råd att ge. Istället pratar hon om hur hemskt hon själv har haft det. Ella förstår att hon är ensam i sitt beslut och det är en ensamhet hon känner sig stark i. Före en gång skull är det ingen annan som ska ha något att säga till om vad hon bestämmer sig för. Hon säger till Arvid att hon vill skiljas och han blir ångerfull och hon tar honom tillbaka för femtielfte gången. Men skillnaden är att denna gång vet hon att det är hon som bestämmer hur mycket hon ska stå ut med.

Det är en fantastisk novell om äktenskap och konventioner och hur kvinnor ofta måste ta hänsyn till så mycket mer än bara sin egen lycka. Även om novellen slutar med att paret inte skiljer sig, ger det ändå hopp för framtiden att Ella vet hon har sitt öde i egna händer.

1 ping

  1. […] Boye: Ella gör sig fri Selma Lagerlöf: Spökhanden, En riktig författarhustru Ann-Charlotte Leffler: Familjelycka Frida […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.