Bredvidläsning: Böcker om flykt från Öst- till Västberlin på 60-talet

Tunnel 29Efter att jag har läst flera av Historiska medias böcker om världens dramatiska historia, gick jag över till böcker om flykt från Öst- till Västberlin på 60-talet. Tunnel 29 av Helene Merriman är en internationellt uppmärksammad bok som finns i svensk översättning på Forum. Flykten genom Berlin av Kerstin Westin Tikkanen är en bok om svenskarna i Stasis arkiv.

Flykten genom BerlinBöckerna berör egentligen samma gäng, men har två helt olika huvudpersoner. Vissa personer förekommer i båda. I Tunnel 29 får vi följa den unga östtysken Joachim Rudolph som flyr till Västberlin när muren precis byggts. Sedan hjälper han andra genom att gräva tunnlar under Berlinmuren. Flykten genom Berlin handlar om Leif Persson från Alingsås som kom till Berlin i början på 60-talet och kom ikontakt med den så kallade Girrmangruppen som fick över flyktingar till Västberlin genom lånade pass.

Om Joachim Rudolph och Leif Persson kände varandra, får vi aldrig veta, men det är nog tämligen sannolikt att de träffats åtminstone. Leif Persson var mycket i Berlin och de umgicks i samma kretsar. Spionen Siegfried Uhse fanns med i båda böckerna. Han infiltrerade Girrmangruppen och första flyktförsöket gneom tunnel 29 misslyckades och flera togs till östtyska fängelser.

Helene Merriman är britt och har jobbat för BBC, även känns Tunnel 29 så amerikansk i sitt sätt. Det är en tvättäkta true crime som fångar en som endeckare, fast vi kan googla oss till slutet. Kerstin Westin Tikkanen skriver också engagerat, men boken känns mer som att hon vill porträttera Leif Persson rättvist, än att göra en spännande bok. Nu är hennes bok också spännande, men det är mer fokus på Leif perssons liv och hur han klarade av att förhöras av Stasi (inte så bra).

Jag rekommenderar både böckerna varmt och för dem som är lika intresserad av DDR, Stasi och kalla kriget rekommenderas att läsa den i tät följd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.