Bokbloggsjerka v 8: Bloggens läsare

Feministbiblioteket

Nu är det dags för mig att svara på frågan i en bokbloggsjerka. Det var sannerligen inte igår! Men veckans fråga var så spännande att jag inte kan låta bli:

Hur interagerar du med dina läsare, lockar till dig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta läsa bloggen. Och hur mycket du tänker på dina läsare när du bloggar?

Jag tänker såklart mycket läsarna när jag skriver, en blogg är ju trots allt ett socialt medium. Jag försöker locka till mig läsare via andra kanaler såsom Facebook och Twitter och jag ser till att sökordsoptimera mina inlägg. Jag ser mig som ganska duktig på sociala medier, men jag låter inte allt jag kan om den digitala världen påverka allt jag gör.

Det viktigaste på en blogg är trots allt innehållet. Det är att skriva från hjärtat och erbjuda läsarna ärliga texter om böcker som just jag gillar. Det är ingen mening att skriva det som folk gillar enbart, för då blir det ju inte längre min blogg utan bara någon slags klickmagnet. Men så kommer ju ingen att hitta till min blogg eller läsa något av det jag skriver om det är alltför obskyrt. Balansgången är inte alltid helt enkel, men ganska viktig.

Exempel på saker har har börjat med för att locka till mig läsare: Ha mer koll på nyutgivningen, läsa en och annan hyperhajpad bok och skriva om den, delta i bokbloggsjerkor och tematrior även om det har blivit mindre av den varan på senare tid. Att vara en del av ett sammanhang (bokbloggosfären) har nog varit det absolut viktigaste. Det är ju inte en uppoffring heller, utan det nu kanske roligaste med bloggandet (jag åkte ju inte till London för att få fler läsare, utan för att det var vansinnigt rolig, såklart).

Å andra sidan exempel på saker som jag inte har slutat med trots att ingen verkar läsa: skriva om böcker från för många helt okända hörn på vår jord. Jag träffade en läsare en gång som sa att hon älskar min blogg för att jag skriver om så viktiga saker men också för att jag är “så underbart härligt smal”. Det var nog en av de finaste komplimanger jag fått.

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4861

  Någon måste ju vara smal också, det hade varit trist om alla bara skrev om hajpade böcker 🙂

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4861
   • Hanna22 februari, 2016 kl. 10:56
    Författare
   • Svara

   Ja men exakt! Och jag tycker att de bokbloggar är bäst som skriver om de böcker som skribenterna har en personlig passion för. Du skriver mycket om deckare för att du gillar det,.Jag skulle inte läsa din blogg om du började skriva om böcker som jag eller någon annan gillade istället. Då hade det ju inte varit din blogg längre och därmed helt ointressant. Om du förstår hur jag tänker 🙂

 2. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4861

  Det där med att hålla koll på nyutgivning osv är jag superdålig på…

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4861
   • Hanna24 februari, 2016 kl. 01:37
    Författare
   • Svara

   Ett bra tips är att prenumerera på Svensk Bokhandels kataloger!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.