Recension: Danticat, Edwidge; Night women; 1996

Edwidge DanticatI min jakt på haitisk litteratur fick jag höra talas om Edwidge Danticat. Hennes novell Night women fanns i en samlingsantologi som bloggaren CRM Nilsson hade hemma och som hon mycket snällt fotade av och mejlade till mig. Så uppskattat att bli hjälpt i jakten på världslitteratur! Tack!

Det finns två typer av kvinnor, dagkvinnor och nattkvinnor. Huvudpersonen i Night women är själv en nattkvinna, dvs en prostituerad, men hon ser sig ändå som något mitt emellan. Hon har sex mot betalning för att hon är fattig och vill skapa ett bra liv för sig och sin son. Sonen är hennes allt och hon lägger honom omsorgsfullt att sova innan hon tar emot sin första kund.

Night women är full med kärlek till ett barn som gör mig alldeles varm i hjärtat. Den är oerhört sorglig med tanke på situationen och vad kvinnan tvingas utsättas ig för, för att ge sitt bar en någorlunda dräglig tillvaro. En sak kan jag som läsare känna mig mycket trygg i, han kommer att så mycket kärlk som ett litet bar heöver och kommer därför förmodligen att klara sig bra i livet.

Novellen finns även i novellsamlingen Krik? Krak!. 

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

  Vad kul att du gillade den 🙂 Den gjorde starkt intryck på mig när jag läste den i höstas. För att vara så kort så lyckas den förmedla så mycket och som sagt, den svämmar ju fullkomligt över av kärlek till barnet.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
   • Hanna23 februari, 2016 kl. 09:24
    Författare
   • Svara

   Det var just kärleken till barnet som berörde mig mest. Och sen att hon gjorde allt det jobbiga för hans skull. Så mycket jag själv skulle offra för mitt barn! Kände igen mig i känslorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.