#blacklivesmatter – böcker som belyser rasism

Black lives matter

Jag har inte gjort någon hemlighet av att jag inte tycker att man borde samlas tusentals personern för att demonstrera mitt i en pandemi och med ett antal döda som inte minskar i önskad takt. Därmed inte sagt att jag inte bryr mig om den rasism och det våld som svarta möter i USA och i stora delar av västvärlden. Även här i Sverige. Som en hyllning till initiativet #blacklivesmatter tänkte jag ge er några boktips som behandlar rasism och frågor som rör svarta. Alla böcker är skrivna av svarta kvinnor.

Mina boktips

Ain’t I a woman  av den amerikanska feministen bell hooks är en grundläggande bok om färgade och feminism. Titeln syftar på det tal som den då fria slaven Sojouner Truth höll på en kvinnokongress i USA 1851.

Purpurfärgen av Alice Walker är en av de mest fantastiska böckerna som någonsin skrivits. Den handlar om en fattig flicka i den amerikanska södern som gifts bort med en man hon inte respekterar och framförallt inte vill vara nära. Allt förändras när hon träffar hans älskarinna. Om situationen i södern på 30-talet.

Nobelpristagaren Toni Morrison har skrivit flera böcker om temat rasism och en fantastisk skrift är novellen Recitatif som handlar om två flickor och där man aldrig får veta vem som är svart och vem som är vit. De blåaste ögonen är också en bra bok om en svart flickas önskan att få blå ögon.

Grace Nichols från Guyana bor idag i Storbritannien och hennes bok The fat black woman’s poems innehåller fantastiska dikter om att vara svart i en vit värld.

Av lite mer samtida författare kan jag rekommendera Roxane Gay. Jag tyckte mycket om hennes bok Bad feminist som rymmer mycket, bland annat situationen för svarta i USA idag.

Angie Thomas ungdomsbok The hate U give är en fantastisk bok om hur svarta särbehandlas negativt.

Två bra böcker av afrikanska samtida författare som delvis utspelar sig i USA och visar rasismen där är Vända hem av Yaa Gyasi från Ghana och Americanah av nigerianska Chimamanda Ngozi Adichie.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.