Sveriges nationaldag firas med svensk litteratur

Sveriges nationaldag på Landsort

Förra året firade vi nationaldagen på Landsort.

Idag är det Sveriges nationaldag och jag firar det lite lagom här på bloggen med lite svensk litteratur. De som följer mig vet att jag läser böcker från många olika länder och inte alltid fokuserar på svensk litteratur, men det senaste halvåret har jag lyssnat mycket på svenska ungdomsböcker. I år är vi i stan och hela familjen är sådär lagom krassliga att vi inte kan vistas bland folk. Vi har haft det roligare, men ska inte klaga.

En fantastisk bra bok jag läst i år var Ulrika Knutsons biografi över Elin Wägner. Biografier har skrivits om Wägner förut, men Knutson både skriver engagerande och har också haft som ambition att komplettera, inte göra lika omfattande. Det blev ett mycket bra resultat. Den besvärliga Elin Wägner har getts ut av Historiska Media.

Jag har lyssnat en del på Christina Lindströms ungdomsböcker den senaste tiden och tyckte särskilt mycket om Finns det björkar i Sarajevo?. Hennes böcker handlar om killar och ger en bra bild av en mansroll där snällhet lönar sig. På samma tema vill jag också lyfta fram Ida Ömalm Ronvalls bok Säg nåt då! med en mobbad kille som huvudperson.

Svensk feelgood är inte alltid det bästa, tyvärr. Åtminstone ett undantag finns och det är Johanna Schreiber som skriver fina böcker som inte är helt förutsägbara och som har lite mer djup än bara kille möter tjej, tycke uppstår och komplikationer tillkommer. Läs hennes Tolv veckor med dig och Det bästa som har hänt mig.

Idag ska jag läsa en svensk feministisk antologi utgiven av Timbro!

Glad nationaldag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.