Recension: Ikstena, Nora; Modersmjölken; 2015

ModersmjölkenBokförlaget Tranan, som ger ut böcker från hela världen, har nyligen gett ut boken Modersmjölken av lettiska Nora Ikstena. Det finns en del kvinnliga författare från Lettland som är översatta till svenska och jag har läst flera av dem. Alla har jag tyckt otroligt bra om. Modersmjölken är den första boken jag läst av Nora Ikstena. Jag vill rikta ett särskilt tack till den hängivna översättaren Juris Kronbergs som gör lettisk litteratur tillgänglig på svenska.

En flicka växer upp med sin mamma, mormor och styvmorfar. Modern gav henne inte bröstmjölk som barn, vilket sågs som oerhört konstigt i det sovjetiska samhället. Samtidigt ger hon liv till andra genom sin arbete som fertilitetsläkare. När modern får sparken från sitt jobb i Leningrad och förflyttas till en mindre ort, tar hon sin dotter med. Dottern rycks från sin stabila tillvaro hos morföräldrarna och livet med mamman är allt annat än enkelt. Mer än en gång försöker modern ta sitt liv och mer än en gång är det dottern som får hålla henne vid liv. Modern vill bara vara fri och dottern vill – till en början – bara passa in.

Modersmjölken är en berättelse om en dysfunktionell mor-dotter-relation. Det finns stabila morföräldrar i bakgrunden och det är nog tack vare dem som flickan blir så välartad. Det är också en berättelse om Lettlands historia via dessa kvinnoöden. Vartannat kapitel är från flickans synvinkel och vartannat från mammans. Vi får följa dem genom pionjäruppvisningar, säkerhetspolisutfrågningar och protester mot överheten. Mot slutet tar de oss med till den baltiska kedjan och Lettlands frigörelse.

Det gick en rysning genom hela kroppen när jag läste delarna när de äntligen får uppleva friheten. Modern, som är född 1944, är kanske för präglad av ett liv i ofrihet och ett liv som hon aldrig egentligen ville leva. Men dottern, född 1969, är yngre och mer påverkad av sin kärleksfulla mormor. Det finns ett hopp för framtiden, både för flickan och för landet. Modersmjölken är en fantastisk roman som väver samman det lilla och personliga med det stora och politiska.

Jag skrev i inledningen att alla lettiska böcker jag läst varit fantastisk t bra. Det gäller fortfarande.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Svd

1 ping

  1. […] Ikstena är född 1969, 10 år före Lea Ypi, och har i sin bok Modersmjölken (Tranan 2020) skildrat tre generationer och deras upplevelse av kommunismen i Lettland. De som var […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.