Veckans feminist: Sojourner Truth

Kort fakta

Född 1797 (troligen) i New York State, död 1883 i Michigan, USA.
Hennes riktiga namn var Isabella Baumfree.
Hon föddes i slaveri och fick fem barn, varav fyra med Thomas Jeffery Harvey.

Sojourner Truths feministiska gärning

Sojourner Truth föddes i slaveri och var dotter till två slavar som föddes i Afrika. Vid nio års ålder såldes hon på aktion tillsammans med en skock får. Senare förälskade hon sig i en man, Robert, från en annan farm, men hans ägare förbjöd förhållandet och torterade honom så hårt att han senare dog av sina skador. Truths ägare tvingade henne att gifta sig med en slav på deras farm, Thomas. Truth fick fem barn, varav ett med Robert och fyra med Thomas.

1826, ett år före staten New York avskaffade slaveriet, flydde Truth med sin yngsta dotter. De kom till en familj i Canada som tog sig an Truth och hennes dotter. Då de bodde där fick Truth veta att hennes äldsta son illegalt sålts till en farm i Alabama och familjen hjälpte henne att driva en process som ledde till att hon fick tillbaka sin son.

1843 bytte Isabella Baubfree namn till Sojourner Truth. Hon blev metodist och gav sig iväg för att predika för avskaffandet av slaveriet. 1851 deltog hon i Women’s Rights Convention i Ohio. Där höll hon sitt senare så berömda tal Ain’t I a woman?. Hon argumenterade i talet för att vita kvinnor sattes på en pedistal, bland annat genom att slippa arbeta, något som inte gällde för svarta kvinnor. Talet har i efterhand givits ut, men då inte korrekt återgivet. Det finns många faktafel, som exempelvis att Truth skulle ha hävdat att hon haft 13 barn.

Hon var aktiv under inbördeskriget och efter det fick hon anställning i Washington DC för att jobba för bättre förhållanden för afroamerikaner. Hon fick träffa president Lincoln i Vita huset 1864.

1867 flyttade Truth till Battle Creek i Michigan. Där levde hon fram till sin död 1883. Hon slutade aldrig sin kamp för svarta och kvinnors rättigheter. Bland annat försökte hon rösta i presidentvalet 1872, men blev ivägkörd av valförrättarna.

Sojourner Truth och jag

Jag läste hennes tal i Kvinnopolitiska nyckeltexter och blev intresserad av att läsa mer om henne, kvinnor och slaveriet och svartas situation i USA idag. Som så mycket annat hamnade det på en intresselista långt bak i mitt medvetande och det har inte blivit någon fördjupning. Jag kom på att jag skulle göra henne till veckans feminist då jag skrev om bell hooks förra veckan. Det är ju dock aldrig för sent att läsa sig ännu mer!

Text av Sojourner Truth som jag läst och recenserat

Ain’t I a women? ur Kvinnopolitiska nyckeltexter

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Christine18 februari, 2012 kl. 10:43
  • Svara

  Åh tack för att du skriver om henne! Jag måste lära mig mer som icke-vita feminister känner jag!

  1. Jag också! Jag kan tipsa om bell hooks och Alice Walker. Purpurfärgen av den sistnämnda är en av mina favoritböcker och -filmer.

 1. Sojourner Truth är en mycket intressant person. Väl värd ett närmre studium!
  När du skriver ”frihetskriget”, är det ett namn på ”inbördeskriget” sett ur slavarnas perspektiv, eller är det ett slarvfel?
  Håkan

  1. Slarv från min sida. Tack för att du påpekade det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.