Recension: Walt, Hester van der; Are you two sisters?; 2019

Are you two sisters?Hester van der Walt träffade Lies på sextiotalet. Hester är från Sydafrika och Lies från Nederländerna. Are you two sisters? är en historia om deras liv och om en bit av Sydafrikas historia. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av boken, som är utgiven på ett feministiskt förlag i Sydafrika. Den lät spännande och finns som e-bok på Kindle så med den invigde jag min nya Kindle.

Hester och Lies blir vänner och börjar plugga till sjuksköterskor samtidigt. De följs åtn genom tonåren och har ett särskilt band. Men det är först en stormig natt på Santa Lucia som de närmar sig vad de egentligen  vill ha för förhållande. Efter att ha hållit om varandra en hel natt kände de att det kanske inte var helt ok att göra så. Det var nog syndigt. Men de klarar inte av att hålla sig ifrån varandra. De lovar aldrig varandra något, men de säger en dag att de älskar varandra och vill vara tillsammans. 50 år senare gäller det fortfarande.

Genom Lies får Hester ta del av lite mer europeiska idéer och ett hat mot apartheid växer fram. I början tänkte hon att det inte var så farligt och senare i boken erkänner hon sig enormt naiv. Vi får även följa med på ett feministiskt uppvaknande och en aktivistisk Hester tar form. Under alla år som går, är det fler och fler som får veta om Hester och Lies stora hemlighet.

Are you two sisters? var en mycket fin bok om att vara homosexuell i en tid då mer konservativa ideal rådde. Det är också fint att få uppleva Sydafrikas historia genom Hesters ögon. Hon går från att anklaga Lies för att inte förstå sig på Sydafrika till att resa runt på landsbygden med två svarta vänner och försöker tälta utan att bli upptäckta. På åttiotalet är hon så rebellisk och politisk att hon får sitta några månader i fängelse.

Världsläsning och land-utmaningar tar mig ibland till de mest avlägsna böcker. Denna pärla hittade jag på ett litet sydafrikanskt feministiskt förlag efter att flera personer med kopplingar till kultursfären i Sydafrika varit indragna i en twitterdiskussion. Jag är så glad och tacksam för det och nu ska jag spana in Modjaji Books lite extra ifall jag skulle hitta något mer fantastiskt att läsa!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.