100 år sedan svenska kvinnor fick rösträtt idag

Idag är den 100 år sedan svenska kvinnor fick rösträtt. Med tanke på att min mormor är 101 år så känns det som ganska kort tid. På söndag går jag och röstar för fjortonde gången. Jag röstade första gången i Europaparlamentsvalet 1995 och har röstat varje val inklusive en folkomröstning och ett kyrkoval (har sedan länge lämnat kyrkan). Idag minns vi de feministiska pionjärerna från förra sekelskiftet som banade väg för våra rättigheter vi idag tar för självklara.

Jag antar att du som läser detta inne är så otroligt insatt i vad som skrivits på bloggen förut, men den är är det kommer ihåg att jag redan publicerat ett inlägg om att det är 100 år sedan rösträtten infördes i Sverige. Det andra datumet som uppmärksammats är den 17 december 1918. Då var riksdagen extrainkallad och kunde därför inte fatta ett formellt beslut. Dock bestämde man att vid kommande ordinarie riskdag ska ett sådant beslut fattas. Den 25 maj fattades slutligen beslutet om att införa allmän och lika rösträtt för både kvinnor och män (med några undantag).

Det var liberaler och socialdemokrater som tillsammans drev igenom rösträttsfrågan. Liberalen Nils Edén var statsminister 1919. Jag är stolt över att vara liberal och att ha tillhört ett part med sådana rötter. Nu är såklart inte allt historia i politiken, men liberaler och socialdemokrater ska vara extra stolta över den här delen av historien.

SVT ger idag lite bra kulturtips på temat kvinnors rösträtt och bland dem Fröken Frimans krig och Siri Derkerts ristningar i betong på Östermalms tunnelbanestation. Här kommer några boktips från mig:

Björk, Monika & Kaijser, Eva – Svenska hem 

Hedvall, Barbro – Vår rättmätiga plats

Johnsson, Anders – De gjorde skillnad

Knutson, Ulrika – Kvinnor på gränsen till genombrott

Wägner, Elin – Pennskaftet

Wängnerud, Lena mfl – Rätt att rösta

Riksdagen firar 100-årsjubileet i flera steg över flera år, 2018-2022. Här kan du se en eminent tidslinje över den svenska demokratins frammarsch. Ni läsare kan se fram emot ytterligare ett inlägg i september 2021 där jag återigen skriver att det är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt. Jag tycker att det är bra att det inte firas bara en dag, för detta visar att politik faktiskt inte är enstaka händelser, utan att beslut oftast växer fram och utveckling går i flera steg.

Hur hedrar vi då detta minne? Genom att gå och rösta såklart! Använd er rösträtt och gå och rösta idag eller på söndag (eller imorgon också såklart). Jag har fått två personer att gå och rösta idag som inte tänkt att göra det om inte jag tjatat. Det lönar sig med andra ord att ligga på folk man har omkring sig! Jag tror dessutom banne mig att jag har bestämt mig för vad och vem jag ska rösta på, men det är en helt annan historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.