Hedvall, Barbro; Vår rättmätiga plats; 2011

Vår rättmätiga platsÄntligen! Så känns det i alla fall när jag får boken om rösträttsrörelsen i min hand. Äntligen finns det en bok som går igenom hela rösträttskampen från början fram till 1919 då beslutet gick igenom i riskdagen. I Hedvalls bok får vi möta pionjärer från Fredrika Bremer till Elin Wägner, som alla kämpade för att kvinnor skulle ses som människor och få rösta.

Boken är rikt illustrerad med bilder och dokument från den tiden och detta gör att det inte bara är en bok att läsa rakt upp och ner, utan även en bok att bläddra i och ta del av all dokumentation. Boken handlar om den svenska rösträttskampen, men paralleller dras även till kapen i våra nordiska grannländer samt i Storbritannien där rörelsen var betydligt mer militant än i Sverige. De svenska rösträttskvinnorna tog avstånd från brittiskornas hårda kampanj och tryckte snarare på sin kvinnlighet genom att följa modet och sälja hemmakokt sylt för att få ihop pengar. Motståndarna målade oftast upp dem som fula och okvinnliga och man ville inte ge dem vatten på sin kvarn. I Sverige tryckte man också på särartstänket, att kvinnor hade något att tillföra politiken i egenskap att vara just kvinnor.

Vår rättmätiga plats är en fantastisk bok som alla borde ha hemma i sina hyllor. Den är en påminnelse om att den feministiska rörelsen har haft det betydligt tuffare än vi har idag. Vi har pionjärerna att tacka för mycket och jag blir påmind om att jag verkligen bör göra allt jag kan för att hålla kampen levande.

Läs mer: Adlibris, Bokus, DN, DN, Expressen, SvD

2 pingar

  1. […] Barbro Hedvall – Vår rättmätiga plats: Det är nittio år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige och det uppmärksammar Barbro Hedvall i Vår rättmätiga plats. En mycket bra skildrig av rösträttsrörelsen i början av förra seklet. […]

  2. […] Hedvall, Barbro; Vår rättmätiga plats; 2011 […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.