Månadens feminist: Sylvia Rivera

Sylvia Rivera

Kort fakta

  • Född 1951 och död 2002 i USA.
  • En av grundarna av Gay Liberation Front och Gay Activists Alliance.
  • En av frontfigurerna i Stonewallupproret.

Sylvia Riveras feministiska gärning

Sylvia Rivera växte upp med sin mormor efter att hennes far övergivit henne och modern tagit livet av sig när hon bara var tre år. Mormodern kastade ut Sylvia som elvaåring när hon upptäckte att hon sminkade sig. Efter det levde Sylvia som gatubarn prostituerad. Hon levde så till hon blev omhändertagen av ett lokalt drag queen-gäng som gav henne namnet Sylvia.

Hon blev tidigt aktivist för HBTQ-personer och när hon var 17 år var hon en av frontfigurerna bakom det som kommit att kallas Stonewallupproret. Stonewall Inn var en gaybar i New York. 1969 gjorde polisen en razzia, officiellt för att klubben skulle brutit mot alkohollagen, men det var inte första gången polisen trakasserade gayklubbar. Vi det här tillfället valde gästerna att slå tillbaka. Först med att kasta mynt mot poliserna och sedan flaskor.

Tillsammans med sin vän, transkvinnan Marsha P. Johnson, startade Rivera Gay Liberation Front och S.T.A.R. (Street Transvestite Action Revolutionaries). Även Johnsson hade levs som gatubarn och S.T.A.R. syftade till att ge en fristad på ett härbärge för hemlösa transungdomar.

1973 höll Sylvia Rivera ett berömt tal där hon anklagade gayrörelsen för att vara transfobisk och rasistisk. Hon pratade då också om ett tredje kön.

Sylvia Rivera slutade aldrig att kämpa för hemlösa trans- och queerpersoner. Hon kämpade även för fattiga människor generellt. Idag har hon fått en organisation uppkallad efter sig. Sylvia Rivera Law Project ger juridisk assistans till låginkomsttagare och icke-vita som är transgender och intersex.

2002 avled Sylvia Rivera, 50 år gammal, i levercancer.

Sylvia Rivera och jag

Jag har länge tänkt att läsa om Stonewallupproret och dök på det av en slump häromdagen. Jag bestämde mig då för att skriva om Sylvia Rivera för att uppmärksamma en transaktivist och feminist här på bloggen. Extra spännande att läsa om en aktivist som var med under Stonewallupproret eftersom jag förstått att det är så viktigt för transpersoner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.