100 år sedan kivnnor fick rösträtt i Sverige

Elin Wägner och rösträttpetitionerna 1914

Elin Wägner och rösträttpetitionerna 1914.

Idag firar vi att det var 100 år sedan allmän och lika rösträtt infördes och kvinnor fick rösträtt*. Först samma år som min mormor föddes fick kvinnor möjlighet att rösta. Det första valet kvinnor kunde delta i skulle bli valet 1921. Sverige var långt ifrån ett föregångsland när det kom till införandet av demokratiska rättigheter för kvinnor, men tyvärr inte sist på bollen heller. Liechtenstein firade för några år sedan 30-årsjubileum. Kvinnorna i den Schweiziska kantonen Appenzell Innerhoden fick rösta i lokalvalen först 1990 (i de nationella valen dock så tidigt som 1971!).

Vägen till rösträtt var kantad av mycket spott och spe, även om kvinnorna i Sverige aktivt tog avstånd från sina brittiska medsystrar som körde med något mer militanta metoder. Det piffigaste argumentet mot att kvinnor skulle få rösta var nog att det var mot deras natur. De skulle ju ändå rösta som sina män och då kunde man ju i så fall ge de gifta männen två röster.

Såhär vackert porträtterades rösträttskvinnorna i Albert Engströms Strix:

Strix

När debatten förs på den nivån så vet man att det inte är enkelt. Vi har våra tidiga politiska medsystrar att tacka för mycket. Det är tack vare dem som vi idag kan gå vidare till andra frågor. Kampen har dock inte slutat än. Jämställdhet har inte uppnåtts trots att det är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt, men vi har såklart kommit bra mycket längre än vad man hade kommit då. Att påstå något annat vore att förminska den kamp som kvinnor behövde föra för 100 år sedan.

Läs gärna på riksdagens webbplats om firandes av demokratins 100-årsjubileum.

Vill du ha lite boktips om rösträttsrörelsen i Sverige så får du det här:

Björk, Monika & Kaijser, Eva – Svenska hem 

Hedvall, Barbro – Vår rättmätiga plats

Johnsson, Anders – De gjorde skillnad

Knutson, Ulrika – Kvinnor på gränsen till genombrott

Wägner, Elin – Pennskaftet

Wängnerud, Lena mfl – Rätt att rösta

*) Nej, det är inte 100 år sedan vi fick på riktigt fick allmän och lika rösträtt i Sverige. Allmän och lika rösträtt dröjde till 1989 om vi ska vara petiga. Först då fick omyndigförklarade rösta. Fram till 1945 var till exempel människor på fattigvården samt personer försatta i konkurs inte röstberättigade. Så, då har vi rett ut det.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.