Veckans feminist: Vilborg Dagbjartsdóttir

Vilborg DagbjartsdóttirKort fakta

Född 1930
Slog igenom 1971 med diktsamlingen Kyndelsmässa.
Har skrivit både poesi och barnböcker.

Vilborg Dagbjartsdóttirs feministiska gärning

Vilborg Dagbjartsdóttir är född i en liten fiskeby på östra Island 1930. Hon flyttade till Reykjavik som ung och hon har studerat vid universitetet där samt i Danmark och Skottland. Hon engagerade sig i den isländska feministiska rörelsen och hennes lyrik är mycket influerad av hennes politiska kamp för kvinnors rättigheter.

1960 debuterade hon som poet och kom ut med diktsamligen Laufið á trjánum (Löven på träden). Hon är en modernistisk poet som influerat flera yngre lyriker, men också författare i sin egen generation. Hennes stora genombrott var Kyndelsmässa 1971 där hon ger kvinnorna i de isländska sagorna en röst. Hon har även skrivit en dikt som riktar sig direkt till Ibsens Nora från Ett dockhem.

Dagbjartsdóttir har inte bara engagerat sig för kvinnors rättigheter, utan också för barnen. Hon är även författare till flera barnböcker.

Idag lever Dagbjartsdóttir i Reykjavik med sin man och hon har vuxna barn. Hon arbetar som lärare och har även jobbat med översättningar.

Vilborg Dagbjartsdóttir och jag

Jag kom i kontakt med henne när jag började min Norden-utmaning. Till min stora besvikelse finns få av hennes verk översatta till svenska. Det var också svårt att finns stoff om henne att författa den här artikeln utifrån, och jag kan bara säga att jag blir mer och mer nyfiken och mer och mer sugen på att läsa mer om och av denna kvinna. Synd bara att jag inte läser obehindrat på isländska.

Verk av Vilborg Dagbjartsdóttir som jag läst och recenserat

Dikter i urval 1960-81

Dikter i urval 1960-75 (ca)

1 ping

  1. […] Vilborg Dagbjartsdóttir […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.