Lönnroth, Ami; Förbannad är jag ganska ofta; 2008

Förbannad är jag ganska oftaAmi Lönnroth samtalar med den norska feministen Berit Ås. I Sverige och i stora delar av världen är hon känd för sin kartläggning av härskartekniker. Ås föddes 1928 och hon har varit aktiv i den norska feministiska rörelsen sedan hon gick in i politiken på 60-talet. Hon var först aktiv i Arbejderpartiet, men var sedan med och startade Sosialistisk Venstreparti (SV). Hon satt i Stortinget för SV 73-77.

Lönnroth är själv en vänsterorienterad feminist från den andra vågen i Sverige och hon ser upp mycket till Berit Ås. Boken är uppbyggd som en intervju där författaren ställer lagom kritiska frågor. Vi får läsa om hennes uppväxt, hennes intåg i politiken och hennes feministiska gärningar. Hon verkar vara en tokrolig kvinna som är svårt att inte tycka om och det är lätt att förstå varför hon varit så framgångsrik.  Hon säger själv att hon blev petad som partiledare för att hon var radikal, och det är kanske också därför hon fått så mycket gjort. Hon är inte villig att kompromissa bort sina ideal.

Ås är en otroligt fascinerande kvinna, men hon är vänster och jag liberal. Det märks tydligt att jag inte håller med henne om alla hennes stora jämställdhetsmål. Hon understryker hur viktigt är att prata om kvinnor och inte om genus och att alltid fokusera på hur kvinnor far illa. Jag tror på en mer inkluderande och problematiserande feminism.

2 pingar

  1. […] Lönnroth, Ami; Förbannad är jag ganska ofta; 2008 Share this:GillaGillaBe the first to like this. […]

  2. […] Blind gudinne Amalie Skram: Constance Ring Berit Ås: Härskarteknikerna Berit Ås/Ami Lönnrot: Förbannad är jag ganska ofta Torgborg Nederaas: Av måneskinn gror det […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.