Veckans feminist: Alice B Sheldon

Alice B SheldonKort fakta

Född 1915 och död 1987 i USA.
Skrev främst under pseudonymen James Tiptree, jr.
Debuterade med novellen Birth of a salesman 1968.

Alice B Sheldons feministiska gärning

Alice Sheldon levde ett annorlunda liv. Som dotter till en reseskildrare tillbringades många år utomlands under barndomen. 1942 tog hon värvning i armén och blev USAs första kvinnliga officer. När hon var stationerad i Europa träffade hon sin make och kort efter de gifte sig tog hon avsked från armén och var då major.

Efter den militära karriären studerade hon psykologi och doktorerade. Samtidigt debuterade hon som science fictionförfattare. Hon skrev under pseudonymen James Tiptree, jr och avslöjade till en början inte sin identitet. Hon hann att vinna flera priser innan personen bakom pseudonymen blev känd. Det fanns på den tiden en erkänd sf-kännare som ansåg det helt absurt att Tiptree skulle kunna  vara en kvinna eftersom ”han” skrev så maskulint. Den personen fick kraftigt omvärdera sin syn på manligt och kvinnligt efter avslöjandet. Det var egentligen inte meningen att pseudonymen skulle avslöjas, men när den gjorde det skrev Sheldon till en av sina brevvänner Ursula LeGuin. Denna kom att bli mycket positivt överraskad av att Tiptree var en kvinna.

Återkommande teman i hennes noveller är sexualitet och könsroller. De mest feministiska texterna har hon skrivit under en annan pseudonym, Raccoona Sheldon.

Sheldon led av depressioner och under åttiotalet fick hon allt svårare att skriva. Hennes mans hälsa blev också sämre och 1987 beslöt de sig för att ta sina liv. Sheldon sköt först sin make och sedan sig själv, enligt en gammal överenskommelse.

Alice B Sheldon och jag

Första gången jag hörde talas om henne var när en jag twittrade med en person som berättade historien om att alla först trott att hon var en man. Sedan fick jag en länk till en novell. Jag blev intresserad och skrev ut novellen, som var på engelska, men läste den aldrig. När jag fick tips på Facebook av en annan att läsa henne talade hon om att Nova Science Fiction hade gjort ett temanummer. På den vägen är det och resultatet av beställningen blev den här science fictionhelgen. (Det mesta av faktan ovan är från tidskriften.)

Noveller av Alice B Sheldon som jag läst och recenserat (uppdateras under dagen)

Alla slags ja 1972

Ett ögonblicks känsla av varande 1975

Era ansikten, å mina systrar! 1976

Houston, Houston, hör ni mig? 1976

Parasitflugelösningen 1977

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.