Recension: Sheldon, Alice B; Houston, Houston, hör ni mig?; 1976

Nova science fictionAlice B Shledons novell Houston, Houston, hör ni mig? skrevs under pseudonymen James Tiptree, jr.

Handlingen i den här novell är klassisk för science fiction-historier. Det handlar om män som kommer till en planet där det bara bor kvinnor. Det som skiljer den här från tidigare historier är att i den här blir männen inte kungar av samhället, utan gör bort sig å det grövsta. Kulmen blir en våldtäkt där en av männen tror att kvinnan inte har gjort annat än att längta efter kuk, när det i själva verket är så att hon blir skräckslagen inför något hon inte vet vad det är.

Houston, Houston, hör ni mig? var en i särklass bästa novell jag läste till idag. Den är så aggressivt feministisk att jag bli alldeles lyrisk. Det som var så bra var både det att hon går emot tidigare manlig tradition inom genren, men också drar slutsaten att kvinnor faktiskt inte måste få kuk för att vara hela  Det var helt enkelt lysande!

Jag läste novellen på svenska i Nova science fiction nr 10/11.

1 ping

  1. […] läste en riktigt, riktigt bra novell och det var Houston, Houston, hör ni mig? av Alice B Sheldon. Det budskapet och det händelseförloppet var oslagbart träffsäkert. Jag […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.