Recension: Sheldon, Alice B; Era ansikten, å mina systrar! Era ansikten fyllda av ljus!; 1974

Nova science fictionDe mest feministiska novellerna skrev Alice B Sheldon under pseudonymen Raccoona Sheldon. Era ansikten, å mina systrar! Era ansikten fyllda av ljus! är tydligt feministisk.

Vi kommer till ett land i framtiden där kvinnors rörelsefrihet är kraftigt beskuren. Vi får följa några feministiska aktivister som delar ut flygblad och sätter upp lappar. Många betraktare ondgör sig att kvinnorna är ute på egen hand i mörkret och till på köpet när det regnar.

Den här novellen påminde mig lite om Margaret Atwoods Tjänarinnans berättelse, som också handlar om en framtida värld där kvinnor inte är mer än barnaföderskor. Era ansikten var en skrämmande, men mycket bra novell som fick mig att tänka på att många kvinnor idag runt om i världen har mycket begränsad rörelsefrihet. Dessutom finns det dem som anser att kvinnor inte ska klä sig på ett visst sätt eller röra sig var som helst när det är mörkt, även här hemma i Sverige. Novellen borde ha tagits emot med öppna armar av sjuttiotalets feministrörelse.

Jag läste novellen på svenska i Nova science fiction nr 10/11.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.