Recension: LeGuin, Ursula; Mörkrets vänstra hand; 1969

Mörkrets vänstra handNär vi satte ihop den feministiska litteraturkanonen så valde vi att ta med en bok i science fiction-genren. Det var Mörkrets vänstra hand av Ursula LeGuin. Eftersom science fiction inte har varit min grej så hade jag inte läst den och det var spännande att göra det som en del i min utmaning till sf-helgen.

I boken får vi möta herr Ai som kommer till en planet där alla människor är könlösa. Under en period i livet, när de ska fortplanta sig, väljer de om de ska vara män eller kvinnor. Detta är det revolutionerande i romanen. LeGHuin har använt science fiction-genren för att ifrågasätta könsroller. Enligt de som kan genren var det tidigare vanligast att sf-litteratur mest handlade om män i rymdfarkoster och att bland andra LeGuin var banbrytande för ett nytt sätt att skriva. Det är oerhört intressant att hon så tidigt som 1969 skriver om ett könlöst samhälle och målar upp hur det skulle kunna fungera.

Det var spännande att läsa en bok som många anser vara en av de främsta inom feministisk science fiction. Jag kan tyvärr inte säga att jag i och med boken blev såld. Det är lite för mycket olika världar och lite för många påhittade ord för min smak, men jag är otroligt glad över att jag läste den. Även om jag inte njöt i fulla drag under läsningen så gav den mig mycket.

6 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Jag läste den i våras och måste nog säga att jag blev lite besviken faktiskt. Men vi hade intressanta diskussioner i bokcirkeln om den!

   • Hanna29 november, 2013 kl. 10:59
    Författare
   • Svara

   Jag hade väl någon förhoppning om att den skulle vara mer lättillgänglig än vad den var. Förstår att det finns massor att diskutera!

 2. Jag tycker att det jag läst av Sheldon är mer lättillgängligt, men ofta mörkare, än Mörkrets vänstra hand. Förhoppningsvis hittar du någon favorit dör istället. Hsh är det kul att du tar upp science fiction!

   • Hanna30 november, 2013 kl. 11:48
    Författare
   • Svara

   Det gjorde jag! Jag återkommer till den, som får avsluta dagens recensioner 🙂

 3. Jag har bara läst Changing Planes av Le Guin, men är lite sugen på den här, och jag tyckte väldigt mycket om Changing Planes. Nu i december hade jag tänkt mig att jag skulle läsa hennes Lavinia, som lär handla om en kvinnlig karaktär ur Aeniden.

   • Hanna30 november, 2013 kl. 03:10
    Författare
   • Svara

   Du skulle säkert gilla den! Det jag inte gillade var just att det var lite mycket science fiction 😉

 1. […] Recension: LeGuin, Ursula; Mörkrets vänstra hand; 1969 » […]

 2. […] Feministbiblioteket; Lottens bokblogg […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.