Recension: Segerfeldt, Fredrik; Från Casablanca till orten; 2023

Från Casablanca till ortenFredrik Segerfeldt är gift med en marockanska och genom sitt äktenskap har han stött på många kulturkrockar som intresserat honom. Han talar flytande franska och eftersom flera nordafrikanska författare skriver på franska, har han utforskat den nordafrikanska litteraturen. Litteraturen har hjälpt honom att förstå de olika världarna som han och hans fru kommer ifrån. Han har skrivit om både sina personliga erfarenheter och litteraturen i Från Casablanca till orten.

Det är lite fel att kalla boken en djupdykning i den nordafrikanska litteraturskatten, eftersom den bara berör den franskspråkiga delen av litteraturen. Det finns såklart många arabiskspråkiga författare från regionen också. Avvägningen att bara skriva om franskspråkiga författare är inte bara språklig, Fredrik Segerfeldt bara behärskar franska, utan även för att den är viktig för förståelsen av dubbla kulturer.

Det är den dubbla identiteten som går igen i hela boken. Att ha skolats i franska och leva i ett nordafrikanskt land är inte alltid lätt och det visas i litteraturen hos stora franskspråkiga författare som Assia Djebar, Nina Bouraoui och Yasmina Khadra. Segerfeldt jämför med invandrare i Sverige, en grupp som hans fru nu tillhör. Många av den andra generationens invandrare lever ofta med språket och kulturen från föräldrarnas land, men är annars som vilka svenskar som helst.

Från Casablanca till orten är en resa genom Nordafrika och genom Sverige, via ett mångkulturellt äktenskap. Boken belyser kulturella skillnader och visar att det för många inte behöver vara så komplicerat att ha en annan kultur än majoritetskulturen i det land man bo i. Segerfeldt skriver också mycket om förtryck och ofrihet för kvinnor, eftersom just ofrihet för kvinnor är något som ofta skiljer arabvärlden från västvärlden. Inte minst hans fru har upplevt det.

Boken ger dig en även lång läslista med spännande böcker som definitivt kommer att vidga dina vyer. Jag vet, för jag har läst flera av dem.

Den här recensionen har varit publicerad i tidningen NU. Här kan du prenumerera om du inte redan gör det. Jag bedömer att boken platsar i Feministbiblioteket eftersom stor del av den faktiskt handlar om kvinnors utsatthet i arabvärlden. 

4 pingar

  1. […] Fredrik Segerfeldts bok Från Casablanca till orten presenterar han många böcker från den nordafrikanska litteraturen, där originalspråket är […]

  2. […] jag läste Fredriks Segerfeldts bok Från Casablanca till orten fick jag flera intressanta boktips. Ett var Kiffe kiffe imorgon av Faïza Guène, som  bara var 19 […]

  3. […] Slimani var någon jag läste om i Fredrik Segerfeldts bok Från Casablanca till orten och jag fastnade för De andras land. Boken är utgiven på svenska på Natur och Kultur och den […]

  4. […] jag läste Fredrik Segerfeldts bok Från Casablanca till orten, kände jag att jag ville läsa den erotiska boken Mandeln av pseudonymen Nejdma. Boken har några […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.