Recension: Morton, Kate; Hemkomsten; 2023

HemkomstenÅrets första träff med bokcirkeln Läsa jorden runt ska handla om Kate Mortons Hemkomsten. Kate Morton är från Australien och boken utspelar sig också där. Vi valde något lite mer lättsamt efter några, i gruppens tycke, lite knepigare böcker. Hemkomsten kom ut på svenska på Forum 2023 och jag lyssnade på den på Storytel, inläst av Katarina Ewerlöf.

Det är julafton 1959 i det lilla australiensiska samhället Tambilla. En fruktansvärd händelse skakar om hela samhället. En hel familj hittas dödad vid en flodstrand och trots polisinsatser, klaras mordet aldrig upp. eller var det ens mord? I nutid kommer Jess tillbaka till Sidney eftersom hennes mormor blivit sjuk. Hon kommer då historien på spåren och inser att de leder henne till hennes egen familj.

Hemkomsten är både en deckare och en relationsroman där vi genom det gamla mordfallet får följa Jess tillbaka genom hennes egen uppväxt. Hon har växt upp med sin mormor och har nästan ingen kontakt med sin mamma alls. Dessutom finns varken pappa eller morfar med i bilden. När mamman och hon möts igen i Sidney, börjar vi läsare förstå att allt inte är så enkelt, som de historia vi fått presenterad genom Jess ögon.

Jag tyckte att det var en spännande och lättläst bok, men att det fanns lite för många delar som inte kändes trovärdiga. Jag köpte helt enkelt inte stora delar av den, till exempel varför mor och dotter tappat kontakten och att alla män och fäder hade lyckats manövrerats ut ur historien. Hur kan en 40-årig kvinna inte velat veta vem som var hennes pappa?

Den typen av frågeställningar hade vi uppe på diskussionen om boken. Vi kunde nästan enas om att den var lite för lång och att författaren verkat fylla ut sina sidor, mer än jobbat på dess innehåll. Nu har jag hört att Kate Morton är en mycket bra författare för sin genre och att hon kanske tappat det lite på slutet. Jag ska därför ge henne en andra chans och ta en tidigare bok.

1 ping

  1. […] att jag läst Hemkomsten av Kate Morton fick jag tips om att Den glömda trädgården var bättre. Eftersom Hemkomsten var […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.