Recension: Kawakami, Hiromi; Nakanos secondhandbutik; 2005

Nakanos seconhandbutikSommarens sista prenumerationsbok från Tranan blev Nakanos seconhandbutik av japanska Hiromi Kawakami. Boken kom ut första gången 2005 och på svenska nu i sommar 2023. Lagom till att jag läste ut boken, kom en ny prenumerationsbok. Då kändes det bra att vara i fas. Hittills har jag läst alla böcker jag fått prenumerationen.

Nakano har en seconshandbutik där Hitomi jobbar. Förutom Nakano och Hitomi är det i butiken också Nakanos syster Masayo och den reserverade Takeo. Hitomi dras till Takeo och blir oerhört förälskad. Lite trevande försöker hon ta kontakt, men han svarar inte alltid som hon tänkt. Masayo och även Nakano, som är betydligt äldre än Hitomi, hjälper henne på kärlekens snåriga stigar genom att tala om sina förhållanden.

I Nakanos secondhandbutik går tiden långsamt. Så även i boken. Det är en lugn lunk att komma in i som läsare och samtidigt som det är gemytligt och trevligt, finns där hela tiden en frustration över att Hitomi aldrig når fram till Takeo, hur mycket hon än försöker. Det är en fantastisk bok på många sätt och jag är glad att jag tog mig tid att läsa den långsamt. Det är inte precis en bok att sträckläsa.

Det händer egentligen inte så mycket mer än att Hitomi och Takeo går på dejter där de egentligen aldrig säger så mycket till varandra och att Hitomi har långa samtal om kärlek med Masayo, men det är ändå aldrig tråkigt. Jag tyckte mycket om den här boken och rekommenderar den varmt till den som vill läsa långsamt och inte har bråttom.

1 ping

  1. […] turen kommit till Japan och Hiromi Kawakamis Senseis portfölj. Det var min idé eftersom jag läst Nakanos secondhandbutik av samma för fattare och älskat den. Senseis portfölj gavs ut på svenska 2021 på bokförlaget […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.