Recension: Cavallo, Francesca; Tomtarna på femte våningen; 2019

Tomtarna på femte våningenFrancesca Cavallo är en av författarna bakom Godnattsagor för rebelltjejer och hon skrev en succéberättelse om julen som sålde bra i Italien förra året. Tomaterna på femte våningen är en bok för barn i lågstadieåldern och Cavallo har sagt att hon ville skapa en sagobok för barn och visa andra familjekonstellationer, eftersom hon själv som homosexuell märkt att sådana böcker är svåra att hitta. Boken är utgiven på Bonnier Carlsen.

En familj med två mammor och tre barn flyttar till staden R. De har flytt ett land där två mammor inte får vara mammor och hoppas på ett bättre liv i R. I R tycker människor att det viktigaste är trygghet. Trygghet betyder att inte prata med främlingar och familjen blir mycket ensam. En dag får barnen i familjen ett brev från tomten som behöver hjälp med paketinslagning och barnen får då veta att det finns ett nätverk av andra barn som vill rädda R från tristessen.

Det är en charmig och lite ovanlig julsaga. Lite ovanligt tror jag beror på att det är skillnader mellan svenska och italienska jultraditioner. Såklart handlar det inte om stora skillnader, men det var något som jag funderade genom hela läsningen. Hur som helst så tycker jag om att bli utmanad och fundera på hur det firas jul på olika platser i världen och det är roligt att barnböcker från exempelvis Italien översätts till svenska. Boken gjorde succé i hemlandet julen 2019.

Jag var inte helt tagen av Tomtarna på femte våningen, men jag tyckte att det var fint att andra familjekonstellationer togs för självklara och att barnens fantasi fick stå i centrum. Jag har inte testat boken på mitt stora barn än. Han är lite äldre än målgruppen och kan tycka att boken är för barnslig, samtidigt behöver han böcker att läsa själva och då kan böcker för något yngre passa bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.