Lucka 16: Slavhandeln och kolonialismen

Lucka 16

Kolonialismen är ett vanligt tema i böcker som översätts från före detta kolonier. Slavhandeln är också ett tema som förekommer en del, speciellt från länder i Latinamerika. Jag har läst böcker som skildrar kolonialismen eller slavhandeln från båda sidor, men jag tipsar inte om böcker som förskönar företeelserna. Det är gamla och nya böcker och från olika delar av världen och från olika tidsepoker. Vissa skildrar kolonialismen eller slavhandeln hur den var och vissa hur den blev för kommande generationer.

Jag har klumpat ihop dessa teman då det är samma fenomen där svarta anses som mindre värda eller ens något värda alls,

Afrika

I boken om Andrée Blouins uppväxt och politiska uppvaknande berättas det om i den spökskrivna biografin My country Africa. Blouin växte upp i Centralafrikanska republiken och Kongo-Brazzaville och hade en fransk far och en mor för Centralafrikanska republiken. Barn som hon skulle uppfostras att bli som franska, men samtidigt få veta att de aldrig kommer att accepteras av samhället eller sina familjer på samma sätt som vita. Bouin hade en far som tog större ansvar för sitt barn än vad samhället förväntade sig av honom. Det var mer än Blouins första man gjorde, som inte gjorde tillräckligt och därmed fick se sitt barn dö i malaria, för att svarta inte fick samma mediciner som vita.

Doris Lessing har skrivit om en vit kvinna och en svart mans förhållande i den brittiska kolonin Rhodesia i Gräset sjunger.

Bessora har skrivit om kolonialismen och hur det sätter spår än idag i  boken Petroleum. Boken utspelar sig i Gabon och författaren kommer från landet.

Conceição Lima från Sao Tomé och Principe har skrivit dikter och är en kritisk röst mot kolonialismen i landet.

En bok som kommit ut de senaste åren och som har slavhandeln och dess följder som perspektiv är Vända hem av Yaa Gyasi.

Asien

Jag tipsade häromdagen om Oka Rusminis novell Sitas eld. Den handlar mycket om Indonesien under andra världskriget, men också om livet under den nederländska kolonialmakten.

Jag kan inte låta bli att på detta tema tipsa om den franska författaren Marguerite Duras som i boken Älskaren har skrivit om livet i Franska Indokina, nuvarande Vietnam, och kärlek mellan olika etniciteter och vilka fördomar detta förde med sig.

Nordamerika

Barbados under kolonialstyre skildras i den prisbelönta novellen The plundering av Heather Barker.

Zee Edgell kommer från Belize och hennes bok Time and the river handlar om slaveriet i landet på 1700-.talet.

Sydamerika

Livet på en plantage med slavarna i Surinam berättar författaren Cynthia McLeod om i boken The coast of sugar. Vi får följa den vita befolkningen, men även några av slavarna. Boken belv film i Nederländerna på

Oceanien

Från Oceanien har det kommit en del lyrik om kolonialismens följder. My Urhos av Emelither Kihleng  är poesi från Mikronesien.

Grace Mera Molisa kommer från Vanuatu och har även hon skrivit lyrik om kolonialismen från sitt perspektiv. Jag har läst ett utdrag ur boken Black stone.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.