Lucka 15: Feelgoodlitteratur

Lucka 15

Feelgood är en bra genre, tycker jag. Om den är bra. Det finns mycket dålig feelgoodlitteratur, men också många bra. Jag antar att de flesta läser böcker från USA, Storbritannien och Sverige, men idag tänkte jag ge er tips på feelgood som utspelar sig i andra delar av världen, skrivna av människor därifrån. Även om vi vill ha lättsmält, går det att gå utanför västvärldens gränser.

Kevin Kwan, bor och verkar i USA, men har sina rötter i Singapore och känner väl till världen bland rika i Singapore och Hongkong. Hans böcker i serien Crazy rich Asians är lättsmälta, feministiska och mycket bra. Den första finns på svenska, medan de andra två bara finns på engelska än så länge.

Last tang standing av Lauren Ho har jämförts med Kevin Kwans böcker, men håller inte riktigt samma standard. Ho bor och verkar i Singapore och är uppväxt i Malaysia. Boken är mycket läsvärd, trots att den inte är lika bra som Kwans.

Love, lies and Indomee av indonesiskfödda Nuril Basri är en bo om en indonesisk kvinna som vill bryta mot normerna, men ändå ger sig in i ett arrangerat äktenskap för att hämnas på sitt ex. Kul med miljöbeskrivningar från Jakarta, men lite väl platt kvinnoporträtt av en man.

En bok jag läste för ganska så länge sedan och inhandlade på en resa till Hongkong är The unwalled city –  a novel om Hing Kong av Xu Xi. Det är kanske ingen klassisk feelgood, men ändå ett slags Sex and the city i Hongkong-tappning.

Célestine Vaite är född och uppvuxen på Tahiti i Franska Polynesien. Hennes bok I kloka kvinnors sällskap är en klassisk feelgood med starka kvinnoporträtt.

Flickorna från Riyad av Rajaa Alsanea är kanske, precis som The unwalled city, inte riktigt en klassisk feelgood. Denna är en Sex and the city i Mellanösterntappning. I centrum står fyra rika kvinnor från Riyad som kastar av sig niqaben på planet till London.

Slutligen måste jag nämna en grekisk-albansk novell, Brudrovet, där huvudpersonerna vill gifta sig mot sina släktningars vilja. För att de ska få det arrangerar de ett brudrov så att släkten måste gå med på det. Roligt och finurligt av Loukia Dervi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.