Recension: Tokarczuk, Olga; En sann historia; 2018

En sann historiaFöre jul läste jag Novellix tredje novellsamling av Nobel-noveller. Olga Tokarczuks En sann historia var en av de fyra novellerna och jag har ju läst ganska många noveller av Tokarczuk tidigare. Tycker att hon behärskar de genren och såg fram emot En sanna historia. Novellen är utgeriven för första gången på svenska och Jan Henrik Swan har översatt.

En professor springer in i en blodig kvinna och blir rädd att folk ska tro att han är inblandad. Han flyr platsen, men har ramlat ner i en pöl av blod och väcker förför stor uppmärksamhet. I berättelsen får vi följa professorns flykt för att komma undan och samtidigt inte dra uppmärksamhet till sig.

Jag tyckte att En sann historia påminde mycket om Professor Andrews i Warszawa, en novell jag tyckte mycket om av samma författare. Det handlar om lite olika saker och medan Professor Andrews är instängd, försöker den här professorn att fly. Men båda novellerna ramar in det kommunistiska förtrycket och att oskyldiga lätt kan dömas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.