Recension: Tokarczuk, Olga; Professor Andrews i Warszawa; 2001

Polen berättar navelsträngen i jordenJag har nått till Polen i EU-läsningen och då passar det bra att ha en novell-lördag om just Polen. Jag har läst och kommer att recensera de noveller ur Tranans novellsamling Polen berättar: Navelsträngen i jorden som jag tycker passar bäst är på Feministbiblioteket.

Olga Tokarczuks novell Professor Andrews i Warszawa utspelar sig under den kommunistiska diktaturen 1981 då det blev oroligt i Polen. En professor ska åka till Warszawa för att föreläsa. Han blir hämtad på flygplatsen och sedan får han äta middag. Han ska bo i en liten lägenhet och hans värdinna ska ringa honom efter att han har fått vila lite. Men telefonen är trasig och hon dyker aldrig upp igen. Mannen missar sitt föredrag och hela sitt program och får ge sig ut på egen hand för att försöka ta sig hem.

Lost in translation i Warszawa 1981 då krigslagar gällde i Polen. Det är oroligt i landet och stämningen är verkligen spöklik. Jag har varit i Minsk och helt utelämnad åt värdar och när de inte dök upp och vi försökte oss ut på egen hand kändes det lite som i novellen, fastän kanske inte riktigt lika spöklikt. Jag kan med andra ord verkligen leva mig in i situationen. Jag tyckte riktigt, mycket om den här novellen!

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] alla kategorier: Professor Andrews i Warszawa Mest feministiska: Och förlora oskulden med Małgorzata Mest erotiska: […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.