Tematrio v 22 – Svenska favoriter

Sveriges flaggaI övermorgon är det Sveriges nationaldag och det vill Lyran att vi ska fira med att lista tre favoritförfattare från vårt kära hemland. Här är mina tre svenska kvinnor jag vill lyfta fram, om de är mina tre absoluta favoriter vill jag låta vara osagt, för det växlar med humöret.

Elin Wägner: Alltid Elin Wägner och hennes fantastiska verk om kvinnor och frigörelse i början av nittonhundratalet! Det är verkligen dags för mig att ta steget och läsa hennes ”nyare” böcker.

Mare Kandre: En person jag verkligen vill läsa mer av är Mare Kandre. Jag läste hennes bok Bübins unge och blev oerhört intresserad av hennes författarskap. Nu kommer det mycket annat före, men Aliide, Aliide står på att-läsa-listan.

Sonja Åkesson: Jag älskar lyrik och Sonja Åkesson är så härligt 70-talsfeministisk och det är svårt att inte känna kampglöden mellan raderna. Läsa henne om ni inte gjort det!

7 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Inga författare som jag har läst. Tack för tipsen!

  1. Det var så lite 🙂

 2. Pinsamt nog inga jag läst. Elin Wägner känns som om jag borde läst…

  1. Ja! Hon är fantastisk!

 3. fint urval! lyssnade btw på Jarl Hammarlund för ett par veckor sedan

 4. Vilken inspirerande trio! Sonja Åkesson återkommer jag ständigt till. Elin Wägner har jag läst om, men inte så mycket av. Ulla Isakssons och E H Linders böcker om henne skulle jag definitivt vilja läsa. Och hennes egna förstås. Marie Kandre likaså. Har läst Bübins unge, men minns tyvärr inte så mycket av den.
  Min tematrio blev Trotzig, Flygare-Carlén och Sandberg.
  Fin blogg du har!

  1. Åh tack! Flygare-Carlén är jag sugen på. Jag får ta och titta in på din sida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.