Feministbrud på kulturjakt på Skeppsholmen

Igår var det en alldeles underbar dag här i Stockholm. Jag och min familj har varit på Moderna Museet och sett Niki de Saint Phalle-utställningen. Det var meningen att vi skulle se Hilma av Klints verk, men dem slutade att visa för en vecka sedan. Så kan det gå. Jag var dock inte besviken. Niki de Saint Phalle är en favorit och ett av hennes verk hänger i vårt vardagsrum. Jag brukar lägga upp alla bilder i svartvitt, men detta måste bli den första kulturjakten i färg. Allt annat vore en skymf mot konsten.

Niki de Saint Phalle - dagbokNiki de Saint Phalle blev utsatt för sexuella övergrepp av sin far. Den konst som visas på Moderna just nu handlar mycket om detta och hur det har präglat henne. Rubriken är Flickan, monstret och gudinnan. Flickan är med i en film hon varit med och gjort som handlar om hennes barndom. Jag såg delar av den och det var såklart mycket hemskt. Bilden till vänster är från ett verk som skulle symbolisera dagboksanteckningar, fast i bilder.

 

Nikis mamma och moster fikar

Om jag förstod det hela rätt så var detta en bild av Nikis mamma och moster som fikar. Jag vet inte om man ska läsa in ”medan hon blev utsatt för övergrepp”, men jag tycker att bilden känns lite åt det hållet, i alla fall när jag vet..

Niki de Saint Phalle: Hon

I Sverige är Niki de Saint Phalle mest känd för den stora katedralen Hon som sattes upp 1966 i Stockholm. Såhär såg den ut och man gick in genom skötet på kvinnan. Det är i dessa kvinnofigurer som hennes mer feministiska drag kommer fram. Mer om det ska jag läsa i den bok jag köpte på museet och jag kommer att återkomma till de Saint Phalle flera gånger.

Jag på Moderna Museet

Det fanns många fantastiska tekningar och skulpturer att titta på. Jag är tacksam över att sonen sov lugnt i sin vagn. Hade nog blir lite tufft annars.

Niki de Saint Phalle i parken utanför Moderna Museet

Om du gör som jag gjorde med Hilma av Klint-utställningen, dvs missar den, så kan du alltid åka ut till Skeppsholmen ändå och titta runt i den underbara parken. Här finns Niki de Saint Phalles verk året runt!

Min familj fikar på Moderna Museet

När jag ändå är kör med färg, så fortsätter jag med det. Som sig bör tog vi en fika efter museibesöket och då hade Hugo vaknat. Restaurangen/caféet marknadsför sig som matstället med den bästa utsikten i stan. Jag är beredd att ge dem rätt.

Katellholmen

Vi tog även en sväng till Kastellholmen, ett ställe jag aldrig varit på förut. En oas mitt i Stockholms city, liten och fantastiskt vacker. Med hjälp av en boll som sparkades framför oss kom vi runt ön gåendes, hela familjen.

2 kommentarer

3 pingar

  1. Var också en del på Moderna Museet när jag var mammaledig och slogs flera gånger av vilken tur det var att bebisen var just bebis och inte en femåring som såg och ställde frågor om det som visades. Inte helt barnvänliga utställningar mellan varven 😉

    Nu när jag bor i förort blir det tyvärr lite för lite av museibesök men hoppas få ta igen lite i sommar.

    1. Haha, nej så kan det verkligen vara 🙂 Min son kan inte ställa frågor än så jag kan ta med honom ett tag till. Den här utställningen var väl inte direkt barnvänlig heller.

  1. […] Vara stationshus är blått. Jätteblått. Konsten på taket är gjort av  tyska konstnären Katharina Grosse. Ej att förväxla med Niki de Saint Phalle. […]

  2. […] från jobbiga november så ska jag berätta om när vi var på Moderna Museet i somras och såg Niki de Saint Phalle-utställningen. Vädret var underbart och semestern vara bara några veckor bort. Själva utställningen var i och […]

  3. […] Vi gick till moderna och såg Niki de Saint Phalle-utställningen. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.