Recension: Yueran, Zhang; Båten; 2004

BåtenJag prenumererar på tidskriften Karavan och de har gett ut fem noveller under namnet Karavan noir. Jag tänkte läsa alla och skriva om dem och börjar med den första, Båten av Zhang Yueran. Författaren är född 1982 och kommer från Kina. Hon är en av de viktigaste kinesiska författarna i sin generation. Novellen är översatt av Anna Gustafsson Chen.

I båten får vi möta en man och hans barn. Mannen säger att han älskar sitt barn och att barnets mamma ska få ge sig ut på en ensam tur i en specialbyggd båt. Vi får veta att mamman är alkoholist och att hon satt på sig sin finaste klänning för att hon skulle ut och träffa något. nu sover hon. Sakta men säkert övergår pappans kärlek till barnet från att vara kärleksfullt till att bli mer och mer läskigt. När vi har hela bilden är nog de flesta glada över att det på första sidan avslöjats att barnet fortfarande lever.

Båten var en mycket svart och psykologiskt läskig novell. Den var kort, men trots det hann författaren bygga upp ett stort krypande obehag hos mig. Min första novell från Karavan noir var riktigt bra och jag ser fram emot att läsa fler i serien!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.