Månadens feminist: Frida Kahlo

Frida Kahlo

Kort fakta

  • Född 1907 och död 1954 i Mexiko City.
  • Mexikansk konstnär som är känd för sina självporträtt.
  • Enligt Tate Modern en av 1900-talets viktigaste konstnärer.

Frida Kahlos feministiska gärning

Frida Kahlo levde större delen av sitt liv i Mexico City. Hennes föräldrar var välbärgade och växte upp i en medelklasstillvaro. Som barn hade hon polio och hennes ben blev efter det olika stora. Kahlo blev tidigt aktiv kommunist och förblev kommunist i hela sitt liv.

När hon var 18 år var hon med om en fruktansvärd bussolycka. Hon spetsades av en järnbalk som gick från underlivet ut i ryggen, vilket gjorde att hon fick bestående men som hon aldrig blev av med. När hon var 21 år gifte hon sig med den 20 år äldre Diego River och flyttade till USA. Hon trivdes dock aldrig och återvände till Mexiko.

Kahlo var tidigt intresserad av konst, men det var först efter bussolyckan och hon blev sängliggande, som hon började måla. Hon förvandlade sin smärta till passion i konsten.  Hon är känd för sina självporträtt där ögonbrynen går ihop och hon var inspirerad av den mexikanska popkulturen. Hon målade ofta kvinnor och kvinnors erfarenheter och det är en av orsakerna till att hon blivit en feministisk ikon.

Hennes konst fick uppmärksamhet först efter hennes död och i samband med att forskare börjat se att ickevästerländska kvinnor uteslutits ur konsthistorien. Idag anser Tate Modern henne som en av 1900-talets viktigaste konstnärer. Hennes konst gör att hon räknas som surrealist och hon har även kallas magisk realist.

Frida Kahlo var gift i två omgångar med samma man. Hon var dessutom öppet bisexuell och ifrågasatte könsnormerna genom att ibland klä sig i kostym istället för klänning eller kjol. Hon var normbrytande både i sitt privatliv och sin konst. Hon valde att inte försköna något när hon gjorde självporträtt och ett exempel på det var målningen hon gjorde efter att Diego varit otrogen, Självporträtt med törnehalsband. Bilden pryder omslaget på Slavenka Drakulics litterära fantasi om Frida, Till sängs med Frida.

Till sängs med Frida

Med tiden blev Frida Kahlos smärtor efter polion och olyckan för stora och hon fick bland annat amputera ett ben så att hon blev rullstolsburen. Hon missbrukade alkohol och smärtstillande och dog 1954. Det är inte känt om hon dog av sjukdom eller om hon tog sitt liv.

Frida Kahlo och jag

Jag har alltid fascinerats av Frida Kahlo som konstnär och som människa. Jag har alltid tänkt att jag ska läsa något mer av henne och har flera böcker i bokhyllan om hennes liv och konst. Jag har bara läst Till sängs med Frida, som är en roman av den kroatiska författaren Slavenka Drakulic, som bilden ovan visar. Där fick jag första gången veta om den fruktansvärda olyckan som präglade hennes liv.

Bok om Frida Kahlo som jag läst och recenserat

Till sängs med Frida av Slavenka Drakulic

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.