Recension: Iwasiów, Inga; Och förlora oskulden med Małgorzata; 2002

Polen berättar navelsträngen i jordenJag har nått till Polen i EU-läsningen och då passar det bra att ha en novell-lördag om just Polen. Jag har läst och kommer att recensera de noveller ur Tranans novellsamling Polen berättar: Navelsträngen i jorden som jag tycker passar bäst är på Feministbiblioteket.

Inga Iwasióws novell Och förlora oskulden med Małgorzata, handlar precis om vad den utger sig för att handa om. Mer överraskande var att både huvudpersonen och Małgorzata var kvinnor. Det hade kanske inte jag förväntat mig i en polsk novell. Det är inte bara det att det är en lesbisk historia, den har det där självklara draget som man mer och mer ser idag i litteratur som berör homosexualitet. Med självklart drag menar jag att det är som vilken naturlig sak som helst och inget författaren gör en stor grej av. Två tjejer har sex, ingen konstigt alls.

Den här novellen skrevs 2002 och känns mycket modern och innehåll en historia jag inte förväntat mig få läsa av en polsk författare. Det är alltid lika roligt att få sina fördomar krossade!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.