Recension: Filipiak, Izabela; Tvillinghuset; 2005

Polen berättar navelsträngen i jordenJag har nått till Polen i EU-läsningen och då passar det bra att ha en novell-lördag om just Polen. Jag har läst och kommer att recensera de noveller ur Tranans novellsamling Polen berättar: Navelsträngen i jorden som jag tycker passar bäst är på Feministbiblioteket.

Izabela Filipiak är feminist och genusvetare och född 1961. Hennes novell Tvillinghuset handlar om två systrar som flyttar in i ett tvillinghus efter att den enes make och deras gemensamma mamma övergivit dem och flyttat till USA (lyckligtvis inte för att starta ett liv tillsammans). Den ena systerns son växer upp och blir en skum typ och står mellan systrarnas vänskap. Den andra funderar på att överge systern och sonen och bara försvinna, men så händer något hemskt som får henne att tänka om.

Det var en intressant novell om att slitas mellan att göra allt för sin familj och att vilja vara fri. Kort och kärnfullt och med ett brutalt slut. Den kommer nog inte att lämna några djupare spår hos mig.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.