Böcker på flykt

Bombat Aleppo, Syrien

Bombat Aleppo, Syrien.

Nej, inte böcker som flytt utan böcker om människor på flykt. Det har Fiktiviteter utmanat mig att skriva om och det gör jag så gärna! Med tanke på alla som är på flykt nu så känns det viktigt att påminnas om andra människor som varit i samma situation i historien och vår närtid. I böckernas värld finns flykt beskrivet både dokumentärt och skönlitterärt. Jag utgår från böckerna som jag recenserat här på Feministbiblioteket.

Det är många som skrivit om flykt under andra världskriget. Anne Franks dagbok är en stor klassiker. Jag heter inte Miriam skildrar en roms öde under samma krig. Sofia Z-4515 är en seriebok om Sofia Taikons flykt till Sverige.

Afrika är ett land där det pågått flera krig under årtionden och den som berör ett av de mest kända krigen på 60-talet är En halv gul sol. Den handlar om kriget i Biafra och människor som både flytt landet och som är på flykt inne i landet. Två självbiografiska böcker om flykt från Afrika till västvärlden är En fri röst av Ayaan Hirsi Ali och En blomma i Afrikas öken av Waris Dirie. En ny bok av en svensk kvinna är Krig i paradiset av Sakina Ntibanyitesha som kom ut i år.

Det har inte varit helt lugnt i Europa heller efter andra världskriget. Slavenka Drakulic har skrivit engagerande om kriget på Balkan och Balkan Express handlar delvis om människor som flytt det kriget och skönlitterära Som om jag inte vore där handlar om en kvinna som kommer till Sverige efter kriget.  Marina Lewycka har beskrivit östeuropéers sökande efter lyckan i Storbritannien i Två husvagnar där vi får möta människor som jobbar illegalt på ett jordgubbsplock. Två av dem flyr sedan sina arbetsgivare. Sina ”arbetsgivare” flyr även huvudpersonen i Sofi Oksanens Utrensning som utspelar sig i Estland.

Böcker om flykt från kommunismen finns det gott om. Christa Wolf har skrivit om flykt från DDR i Der geteilte himmel (den delade himlen) och Sofi Oknanen om en kvinna som flyr Estland för Finland i Stalins kossor. Barbara Demicks bok Inget att avundas handlar om människor som flyr Nordkorea i jakt på ett bättre liv i syd. Ru av Kim Thuy skildrar flykt från Vietnam till Candada.

Två andra böcker som också är läsvärda om flykt är Rabbit-proof fence av Doris Pilkington som handlar om när hennes mamma flydde från ett barnhem dit man tog barn med en mamma som var aborigin och en pappa som var vit för att de skulle bli ”civiliserade”. Asyl handlar om Mia Erikssons flykt utan sin våldsamma fd make och som slutar med att hon får asyl i USA.

Tack för utmaningen Fiktiviteter! Jag utmanar Sannas bokhyllaUgglan och boken och Mitt bokliga liv att skriva om böcker på flykt. Ber om ursäkt om jag missat att ni redan blivit utmanade 🙂

3 kommentarer

 1. Jag har lobbat på min bokklubb att vi ska läsa Balkan Express, men den verkade svår att få tag i i tillräckligt många exemplar. Utmaningen antagen (fast jag måste klura lite först!)

   • Hanna14 september, 2015 kl. 08:45
    Författare
   • Svara

   Den är så bra! Konstigt att den inte finns att få tag på, den var ju oerhört populär när den kom. Har du kollat bokbörsen?

 2. ska också berätta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.