Recension: Sand, George; En vinter på Mallorca; 1842

En vinter på Mallorca1838 var George Sand (pseudonym för Aurore Dupin) på Mallorca med sina barn och sin sjuke älskare Frédéric Chopin. Vistelsen har hon skildrat i boken En vinter på Mallorca som kom ut på franska 1842.

Aurore Dupin var en mycket radikal författare som förespråkade både rättigheter och sexuell frigörelse för kvinnor. I En vinter på Mallorca tar hon inte upp så mycket av sina politiska ståndpunkter, utan boken är en ren reseskildring. Men slags hatkärlek berättar honom om sina upplevelser på en ö hon både älskar och lite föraktar Hon pratar om de obefintliga vägarna och samtidigt som hon beskriver underbara vyer och fantastiskt hav Det är lätt att läsa in överlägsenhet som hon som fransk överklass betraktar de infödda mallorkinerna, men samtidigt är boken över 150 år gammal och det var andra tider då.

På ett sätt var det här en av de tråkigaste böcker jag har läst på länge, men så kom det stunder då jag drogs in i det bitterljuva sättet att berätta om ett semesterresmål som ligger författaren varmt om hjärtat. Jag blev definitivt sugen på att besöka klostret i Valldemossa och att se hamnen i Palma. Jag blev också intresserad av att lära mig mer av vad som hände mellan att Aurore var där 1838 och att jag kommer dit i juni 2014. Det var en perfekt bok inom ramen för min semesterutmaning, även om författarinnan var fransyska.

Jag läste Mats Holmbergs recension i DN och kan inte låta bli att sno hans slutord: ”En vinter på Mallorca” är väl värd sin vikt i handbagaget.

Bok ska komma i nytryck på svenska in slutet av året.

Bevaka: Adlibris, Bokus

5 kommentarer

3 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Intressant bok, märkligt att George Sand åkte dit när det var så otillgängiigt.

   • Hanna16 oktober, 2014 kl. 03:32
    Författare
   • Svara

   Jag fick intrycket att hon var en äventyrsmänniska. Dessutom ansågs luften där vara bra för Chopins hälsa.

  • Johan Lagerfelt1 juli, 2018 kl. 09:15
  • Svara

  Jag har älskat Chopins musik ända sedan jag för första gången hörde tonerna. Det var därför med stort intresse som jag tog mig an boken ”En vinter på Mallorca”. Men det var det tråkigaste som jag har läst på länge. Jag gjorde min plikt och läste ut den, men sedan gick den till den sista vilan i papperskorgen.
  Hoppa över den! Lyssna på hans preludier op 28, t.ex spelade av Vlado Perlemuter!
  Johan Lagerfelt

  1. Jag har alltså redan läst den. Och jag tyckte inte den var så tråkig. Men så låg mitt intresse mer i George Sand och inte i Chopin.

 1. […] En vinter på Mallorca av Georg Sand Feministbiblioteket […]

 2. […] hade han sin älskarinna och hennes två barn. Om denna vistelse har George Sand berättat i boken En vinter på Mallorca. Det är utan tvekan Chopin som är mest känd, men att BARA han ska få sitt nylle utanför […]

 3. […] fånge av Carlos Ruiz Zafón * Nada av Carmen Laforet En vinter på Mallorca av George Sand Kvinnodramerna av Frederico García Lorca Rödluvan på Manhattan av Carmen […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.