Feministbrud på kulturjakt på Mallorca

Jag och min familj åkte till Mallorca i juni 2014 för att fira min pappas 70-årsdag. Resan gick till Alcudia, vilket inte direkt är ett ställe att kulturjakta på, men vi gjorde gott om utflykter och jag fick hel del kulturupplevelser med mig hem.

Kyrkogård på väg till gamla Alcudia

En dag promenerade vi till Gamla Alcudia, vilket inte låg så långt bort. Halvvägs låg den här vackert belägna kyrkogården. Alla på bilden tillhör vårt sällskap.

S:t Jaumekyrkan i Gamla Alcudia

S:t Jaumekyrkan i Gamla Alcudia. Det första vi möttes av var denna pampiga kyrka från romartiden, sett från baksidan.

Park utanför parlamentet i Palma

Vi åkte till Palma en dag och utanför Mallorcas parlament låg denna vackra park. En oas för barnet att springa i om det inte hade varit för att han var trött och ville åka vagn.

Spårvagn till Puerto del Soller

Vi var på utflykt och åkte museispårvagn mellan Soller och Puerto del Soller. Vi passerade många härliga apelsin- och citronträd, men fick veta att de frukter som växte lättillgängligt inte var goda att äta. De var av en annan sort bara för att se läckra ut.

Puerto del Soller

Puerto del Soller var en trevlig liten badort. På Mallorca är det vanligt att byarna låg en bit in i landet för att skydda sig mot pirater och så fanns en tvillingby nere vid havet som då fått namnet efter bergsbyn plus hamn.

Byn Deia på Mallorca

Den underbart vackra byn Deia mellan Soller och Valldemossa. Alla hus var byggda i sandsten och flera har byggts in i bergen för att behålla en viss kyla inomhus. Här kostar ett sommarhus 100 miljoner om man får tro vår pengaintresserade guide och det är idel kända personer som har skaffat sig hus här. Vi åkte förbi Sylvester Stallones och Pierce Brosans hus.

Valldemossa

Vackra och oerhört pittoreska Valldemossa.

Chopin och Sands hem i Valldemossa

Så till den feministiska biten av resan: Den polska kompositören Frederic Chopin försökte kurera sig på Mallorca i mitten av 1800-talet. Med sig hade han sin älskarinna och hennes två barn. Om denna vistelse har George Sand berättat i boken En vinter på Mallorca. Det är utan tvekan Chopin som är mest känd, men att BARA han ska få sitt nylle utanför klostret där de bodde tycker jag är lite småaktigt. Dock säljs boken i souvenirbutikerna i byn. Men George Sand var inte bara vacker som det pratades om på vår utflykt, hon var smart och klok också. Feminist och författare i första hand, snygg i andra.

Klostret i Valldemossa där Chopin och Sand bodde

Det fanns inte tid att besöka museet, men såhär vackert låg klostret. De hade en vidunderlig utsikt som vem som helst kan avundas. Men det var lite kallt och ruggigt om man får tro Sands skildring.

Strand i Alcudia

Utöver detta upplevde vi strandkultur…

Glass och vin på stranden i Alcudia

… och mat- och dryckeskultur.

1 ping

  1. […] 70:e födelsedag firades på Mallorca. VI åkte på utflykt bland annat till Valldemossa. På bilden ses George Sands och Frederic […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.