Maria Lang-dag

Maria Lang/ Dagmar Lange

Foto: Norstedts förlag

Idag har Fiktiviteter ordnat en Maria Lang-dag. Jag vill såklart bidrag med ett inlägg och nu kl 12:15 är det min tur. Här kan du se schema för dagen.

Hon var produktiv, provocerande och hon var långt före sin tid. Med dagens mått mätt kan man definitivt kalla henne feminist. Därför kommer mitt bidrag idag att vara ett inlägg under rubriken Veckans feminist.

Vissa säger att hennes böcker inte håller och på sätt och vis gör det inte det, Det är inte högklassiga deckare som står sig i årtionden, men med tanke på den deckarväg vi nu ser så är det definitivt böcker som håller konkurrensen.

Idag har deckare blivit lite väl långsökta och det är många stora konspirationer och människor som dödar sin mobbare från skolan 30 år senare. Hos Maria Lang är det inte så. Där är enklare berättelser och pusselgåtor a la Agatha Christie och ingen går säker, inte ens hennes pojkvän. Vissa har nu på senare åt försökt sig på den genren, men det funkar inte riktigt. Jag tror faktiskt att det är  genren som är förlegad. Som tur är så finns det då gamla deckare att ta till för att få sitt pusseldeckarbehov tillfredsställt.

Mer om Dagmar Lange/Maria Lang senare. 12:15 kommer mitt bidrag till Maria Lang-dagen.

3 kommentarer

  1. Precis som du tror jag tyvärr att pusseldeckaren som genre är död… 🙂 Vilket är väldigt synd, eftersom jag själv älskar den. Också förklaring till varför jag skriver fantasy och science fiction istället för deckare… Däremot gillar jag att ha med pusselelement i mina böcker… 🙂

    1. Jag gillar den också, men med moderna mått mätt blir det oftast väldigt töntigt. Jag vet att några författare försökt sig på det på senare tid, men resultatet har inte blivit lyckat (av det jag läst iaf).

      1. Nej tyvärr håller jag med dig. Har inte sett något bra försök och de gamla mästarna fungerar just därför att jag är medveten om att de är skrivna i en annan tid…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.