Claudia Ruschs självbiografiska roman Honeckers kanderade äpple från 2003 är en personlig berättelse om livet i DDR både före och strax efter murens fall. Jag fick tips om boken efter min besöksmässigt lyckade temadag om muren den 9 november i år.
Rusch berättar oerhört humoristiskt om sin barndom och uppväxt, först vid den östtyska Östersjökusten och sedan i Berlin. Hon var dotter till oppositionella och lärde sig tidigt att hata regimen och Stasi. Men hon fanns sig tillrätta i samhället och gjorde allt för att få ta studenten så att hon senare skulle kunna studera vid universitetet, inklusive att engagera sig i skolans lokala FDJ-klubb (Freie Deutsche Jugend). Hennes mål var hela tiden att plugga utomlands, långt bort från DDR. Där hon tog studenten 1990 var alla hennes planer meningslösa, hon kunde göra vad hon ville utan att behöva fly, gifta sig eller skiljas från sina föräldrar för gott.
Jag älskade Honeckers kanderade äpple från första stund. Det är så roligt skrivet och Rusch har en en stor distans till uppväxten i en diktatur. Jag både skrattade högt och faktiskt grät en hel del på många sällen så det är verkligen en bok som berör. Med tanke på att det är 25 år sedan Berlinmuren revs och jag har tyskt tema på bloggen den här hösten så var detta precis vad jag letade efter. Mer passande bok är nog svår att hitta. Jag hoppas att Claudia Rusch skriver fler böcker för jag vill ha mer av henne!
2 pingar
[…] läste Honeckers kanderade äpple, Claudia Ruschs självbiografiska roman, om livet i DDR. Där var det mycket skratt och det absurda […]
[…] Honeckers kanderade äpple av Claudia Rusch: Det är åttiotal i DDR och huvudpersonen går i skolan. Hennes föräldrar är oppositionella, men själv vill hon bara ta studenten. Hon gör det som krävs och går ut skolan 1991 som en av DDR:s sista studenter. Hon drömmer om tåget till Malmö och att hon inte ska behöva kliva av vid gränsen.Efter studenten åker hon till Sverige. […]